Deutsche Bank prognozira agresivno spuštanje kamatnih stopa Feda

Dodajte komentar
FED

Federalne rezerve sniziće stope agresivnije nego što tržišta trenutno procjenjuju kako blaga recesija u SAD-u stiže u prvoj polovini sljedeće godine, predviđaju ekonomisti Deutsche Bank.U izvještaju o izgledima, ekonomisti Deutsche Bank predvidjeli su 175 baznih bodova u smanjenju stopa u 2024. godini.

S trenutnom stopom Fed-a od 5,25%-5,5%, to bi smanjilo stopu na 3,5%-3,75% do kraja godine. Trgovci trenutno određuju cijene po stopi od 4,48% do decembra 2024., prema podacima LSEG-a.

Deutsche Bank očekuje dva kvartala negativnog ekonomskog rasta u prvoj polovini 2024., što će dovesti do “prilično oštrog porasta” stope nezaposlenosti na 4,6% do sredine sljedeće godine sa sadašnjih 3,9%, rekao je Brett Ryan, viši direktor banke Američki ekonomista, u intervjuu za Reuters.

“Vidimo da je ekonomija u prvoj polovini godine slabo, što rezultira agresivnijim reznim profilom koji počinje sredinom godine”, rekao je.

Istovremeno, banka očekuje da će ekonomskaslabost “ublažiti inflatorne pritiske”, rekao je Ryan.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak, banka je rekla da očekuje “blagu recesiju” u prvoj polovini 2024. godine.

DB očekuje početno smanjenje od 50 baznih bodova na sastanku Feda u junu2024., nakon čega će uslijediti dodatna smanjenja od 125 baznih bodova tokom ostatka godine.

Čini se da američka ekonmija do sada odbija predviđanja recesije iako je Fed povisio stope za 525 baznih bodova od marta 2022.

Doista, rekao je Ryan, “ako se stvari opet poprave u budućnosti, Fed bi smanjivao daleko manje.”

(SEEbiz)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *