Prihodi banaka od provizija i naknada porasli 20 do 70 odsto

Dodajte komentar

Crnogorske banke su povećale provizije i naknade u odnosu na prošlu godinu. To je, inače, trend kod svih banaka u članicama Evropske unije, nakon što je Evropska centralna banka povećala troškove međubankarskog zaduživanja, tako da je kamatna stopa EURIBOR dostigla 4,5 odsto.

Za visinu provizija i naknada Pobjeda je pitala sve crnogorske banke, a odgovore su dobili od CKB, ERSTE, UCB, Prve i Adiko banke.

Neto prihodi od naknada i provizija CKB banke, prema podacima koje banke dostavljaju Centralnoj banci, su sa kraju trećeg kvartala prošle godine, kad su izniosili 10,4 miliona, porasli na 12,9 miliona eura. Ti su prihodi kod Adiko banke porasli sa 1,3 na 1,5 miliona eura, kod Erste banke sa 3,03 na 4,06 miliona, a kod Prve sa 1,37 miliona na 2,18 miliona eura.

Uplata gotovine u okviru banke

CKB za uplatu gotovine na šalteru banke i unutar banke fizičkim i pravnim licima naplaćuje 0,25 odsto iznosa ukupne transakcije. Minimalna provizija je euro za uplate na šalteru do 500 eura, a maksimalna deset eura. U Adiko banci se za tu uslugu fizičkim licima plaća 0,18 odsto od iznosa, odnosno 0,35 eura minimalno. Iz obje banke tvrde da su ove tarife bile na snazi i krajem prošle godine. U Prvoj banci navode da su ove godine povećali ovu tarifu za 0,1 odsto i sad se kreću od 0,15 do 0,25 odsto, odnosno od minimalne 0,75 do 1,2 eura, a maksimalne od 100 eura maksimalno.

Ova vrsta transakcije se ne naplaćuje fizičkim licima u UC i Erste banci.

Uplata zarada

Za uplatu zarada poslodavcima CKB naplaćuje 0,2 do 0,5 odsto ukupnog bruto iznosa, ako koriste grupni transfer. A ako ga koriste, zaposlenom se obračunava naknada od 0,2 odsto od ukupnog iznosa. Erste i UCB ovu uslugu ne naplaćuju fizičkim licima koji imaju račune u njihovoj banci,, što se odnosi i na korisnike Adiko osnovnog paketa. U Prvoj banci tarifa zavisi od tarifa koje poslodavac ima kod ove banke.

Gotovinske uplate u drugim bankama

Provizija za uplate na račune drugih banaka u CKB iznose 0,30 odsto ukupnog iznosa transakcije, pa je minimalni iznos 1,5, a maksimalni 50 eura i važi od kraja prošle godine. Kod UCB ova usluga se naplaćuje 0,50 eura za iznose do 1.000 eura I 0,15 odsto za iznose preko hiljadu eura (minimum tri eura), a ove tarife su na snazi od avgusta ove godine. U Adiko banci ove tarife su 0,18 odsto od iznosa, odnosno minimum 0,35 eura, a formirane su lani. U Prvoj banci ova usluga se klijentima koji imaju tekući račun u ovoj banci naplaćuje 0,3 odsto, odnosno minimum 1,2, a maksimum 200 eura. A ako nijesu klijenti banke platiće 0,35 odsto, odnosno minimum 1,4 i maksimum 200 eura, a tarife važe od prošle godine.

Bezgotovinsko plaćanje

Za bezgotovinske transakcije unutar banke provizija se ne naplaćuje u većini banaka. U CKB provizija za eksterna bezgotovinska plaćanja do 1.000 eura je 0,95 eura, odnosno 0,32 do 0,36 ako se koristi CKB Go aplikacija zavisno od vremena uplate. U UCB tarifa za ovu uslugu je ista kao i za gotovinska, dok su tarife za plaćanje preko ebankinga povoljnije. U Adiko su eksterna bezgotovinska plaćanja 0,18 odsto od iznosa, odnosno minimum 0,35 eura i nijesu mijenjana od prošle godine. U Erste banci je, kako su kazali, manji broj tarifa za bezgotovinsko plaćanje građana interno prema pravnim licima i eksterno ka računima u drugim bankama povećan 20 do 30 centi za iznose do hiljadu eura.

U Prvoj banci tarifa za interno bezgotovinsko plaćanje je 0,1 odsto, odnosno 0,4 eura minimalno i 90 eura maksimalno i ista je za pravna i fizička lica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *