Struja će poskupjeti minimum 5,63%

Dodajte komentar

Cijena električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem poskupiće za 5,63 odsto od 1. januara, odnosno za 1,51 euro mjesečno za prosječnog potrošača iz ove kategorije, saopštili su sinoć iz Regulatorne agencije za energetiku (REGAGEN) na osnovu obrade zahtjeva Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za regulatorno dozvoljenim prihodima (RDP) u 2024. i 2025. godini. Ovoliko povećanje će biti ukoliko EPCG ne bude mijenjala cijene svojih usluga, odnosno ako one ostanu na istom nivou kao ove godine. Ukoliko i EPCG odluči da poveća cijene svojih usluga, koje čine polovinu računa za struju, električna energija će poskupjeti i više od 5,63 odsto.

Iz REGAGEN-a su naveli da ovi rezultati nisu konačni, jer u ponedjeljak će imati sjednicu na kojoj će predstavnici CEDIS-a moći da iznesu svoje primjedbe na izvještaj Agencije. Nakon sjednice u ponedjeljak, REGAGEN će izaći sa konačnim i preciznim podacima u vezi sa RDP za CEDIS u naredne dvije godine.

Povećanje od 5,63 odsto se odnosi se samo na usluge CEDIS-a, koji zajedno sa uslugama CGES-a i COTEE-a čine polovinu ukupnog računa za struju. Drugu polovinu čine usluge Elektroprivrede (EPCG), koja do 1. decembra treba da donese odluku da li će povećavati cijene svojih usluga. Iz tog preduzeća su govorili da će vjerovatno povećati cijene svojih usluga, kao i da će uraditi sve da ne povećaju cijene struje. Prema nezvaničnim informacijama iz te kompanije, oni će sačekati odluku REGAGEN-a u vezi sa dozvoljenim prihodima CEDIS-a, nakon čega će donijeti odluku o cijenama svojih usluga, jer je cilj da CEDIS ne bude u minusu nakon što mu Agencija odredi visinu prihoda. U ovoj godini EPCG je pomogla CEDIS sa 20 miliona eura,a moguće do kraja godine da im uplati još nekoliko miliona eura u okviru finansijske konsolidacije tog društva. EPCG je vlasnik CEDIS-a.

Iz REGAGEN-a su pojasnili da je povećanje cijena struje u najvećoj mjeri uslovljeno porastom troškova za nabavku energije za pokrivanje tehničkih gubitaka u sistemu, usljed rasta cijena električne energije na veleprodajnom tržištu.

– S obzirom na to da je navedena procjena za kupce iz kategorije domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem vršena na osnovu prosječne potrošnje u višoj i nižoj tarifi (36 odsto u nižoj i 64 odsto u višoj tarifi), ističemo da kupac može upravljati svojom potrošnjom i time uticati na svoj mjesečni račun. Naime, kada bi kupac sa prosječnom potrošnjom, 45 odsto energije koju potroši na mjesečnom nivou koristio u nižoj tarifi, a 55 odsto u višoj, njegov račun se ne bi povećao u odnosu na tekuću godinu pojasnili su iz Agencije.

Konačna odluka o utvrđivanju cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije će biti donijeta nakon održavanja otvorenog dijela sjednice Odbora REGAGEN-a, uzimajući u obzir eventualno dostavljene nove argumente, informacije i dokumentaciju na samoj sjednici koja će se održati u ponedeljak, 27. novembra. Zbog toga, informacije o visini regulatorno dozvoljenog prihoda CEDIS-a kao i njegovog uticaja na cijene za korisnike distributivnog sistema koje u ovom trenutku dijelimo sa javnošću, nijesu konačne, poručili su regulatori.

(Opširnije u današnjem “Dan”-u)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *