Podgorica: „Pauk” će biti duplo skuplji, uvode „kandže”

Dodajte komentar

Uprava za inspekcijske poslove Glavnog grada u saradnji sa Upravom policije i Sudom za prekršaje radi na izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima kako bi se povećale kazne za nepropisno parkiranje ali i uveo novi servis za kažnjavanje nepropisno parkiranih – „kandže“ za pneumatike. Da su počeli da rade izmjene zakona za „Dan“ je saopštio Branko Kovačević, v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove.

–Ukoliko „pauk“ premjesti nepropisno parkirano vozilo kazna je 125 eura, od čega je pet eura dnevna ležarina. Ako se ta kazna plati u zakonskom roku od osam dana onda se ona umanjuje za 30 odsto. Kazna za nepropisno parkiranje je 50 eura i ukoliko se ona plati u zakonskom roku, onda je takođe, umenjena za 30 odsto. Po našem mišljenju kazne su male i nijesu dovoljne da bi se neko opametio da ne napravi isti prekršaj, čak u istom danu – naveo je Kovačević.

Na pitanje koliko će kazne biti uvećane, Kovačević navodi da će one biti prilagođene standardu građana.

– Neću da licitiram ali mislim da će one biti makar duplo uvećane. Često boravim u Beogradu i imao sam priliku da mi zbog nepropisnog parkiranja stave „kandže“. Morao sam odmah da platim kaznu od 260 eura jer kod njih ne postoji neki rok u kojem ona može da se plati kako bi bila smanjena. Platite odmah kaznu, skinu „kandže“ i vi odmah vozite – rekao je Kovačević.

Kovačević navodi da se uvođenje „kandži“ kao novog servisa pokazalo kao dobro rješenje u zemljama okruženja.

– Sa njima ćemo moži da djelujemo brže. „Pauk“ bi po pravilu trebalo da interveniše u pojedinim situacijama, to jeste ako je neki automobil zatvorio prilaz vatrogasnim kolima, vozilu Hitne pomoći – navodi Kovačević.

On navodi da Glavni grad grad traži novu lokaciju na kojoj bi se premještali nepropisno parkirana vozila.

– Postojeći parking nam je posao tijesan pa gledamo sa Glavnim gradom da nam obezbijedi novi parking. Traži se nova lokacija gdje ćemo da premještamo vozila koja su nepropisno parkirana – rekao je Kovačević.

Nabavili „pauka” za teža terenska vozila

Uprava za inspekcije poslove juče je preuzela novo specijalno vozilo „pauk“. Vrijednost ovog vozila je 123.966. eura bez uračunatog PDV-a.

– Specijalno motorno vozilo „pauk“ je konstruisano da podiže teret do pet tona sa maksimalnom udaljenosti od 8,19 metara. Sam raspon hidraulične dizalice omogućava izmještanje onih nepropisno parkiranih vozila koja su udaljena od same ivice kolovoza ili trotoara i nalaze se iza neke prirodne ili vještačke prepreke. Propisana nosivost omogućiće izmještanje i težih terenskih vozila – saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću.

Ovo će, kako je saopštio Branko Kovačević, biti šesto specijalno vozilo koje će imati ovaj organ uprave.

– Kada sam došao na čelu službe zatekao sam jednog „pauka“ u ispravnom stanju i drugo vozilo se povremeno koristilo jer nije bilo u potpunosti ispravno. Do sada je „pauk“ radio u dvije smjene, a od sada će to biti u tri smjene. Dnevno sada premjestimo oko 50-ak vozila, a kada sam došao na čelo službe taj broj je iznosio dnevno od šest do osam vozila – rekao je Kovačević.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *