OpenAI vraća Altmana na mjesto CEO-a samo nedjelju dana nakon što ga je smijenio

Dodajte komentar

Sam Altman će se vratiti kao izvršni direktor OpenAI-ja, objavio je startup u srijedu rano ujutro na X-u, ranije poznatom kao Twitter. Potez je uslijedio nakon ogromnog pritiska zaposlenih i investitora u upravnom odboru koji ga je smijenio prije manje od nedjelju dana.

Bivši suizvršni direktor Salesforcea Bret Taylor i bivši ministar finansija Larry Summers pridružiće se odboru OpenAI-ja, rekao je startup koji podržava Microsoft. Adam D’Angelo, suosnivač i izvršni direktor Quora startupa za pitanja i odgovore, ostaće u upravnom odboru.

“Sarađujemo kako bismo otkrili detalje. Puno vam hvala na vašem strpljenju kroz ovo,” rekao je OpenAI u X postu.

U ponedjeljak su stotine zaposlenih, uključujući suosnivača i člana uprave Ilyu Sutskevera, potpisale pismo u kojem se navodi da će, ako upravni odbor ne podnese ostavku i ne vrati Altmana, velika većina preći da radi sa njim u Microsoft.

Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, rekao je u ponedjeljak na stranici X da će se Altman i njegov suosnivač Greg Brockman pridružiti Microsoftu kako bi osnovali novu laboratoriju za vještačku inteligenciju.

To je uslijedilo nakon objave kasno u nedjelju da je OpenAI zaposlio bivšeg izvršnog direktora Twitcha Emmetta Sheara kao Altmanovu privremenu zamjenu. Prvobitno je odbor rekao da će šefica tehnologije OpenAI Mira Murati preuzeti tu ulogu, ali se ubrzo pridružila paradi zaposlenih koji su pozivali na Altmanov povratak.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *