Koji sistemi grijanja najviše štede struju?

Dodajte komentar

Koji su uređaji najisplativiji te najjednostavniji za postavljanje i prilagođavanje na već postojeću mrežu?

Zbog povećanja cijena energenata narasli su troškovi potrošnje energije, a posljedično i računi za grijanje. Stoga smo primorani da se okrenemo novim načinima grijanja naših domova, poput toplotnih pumpi i klima uređaja optimizovanih za grijanje.

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe dijelimo prema vrsti obnovljivog izvora energije koji može biti vazduh, voda i tlo. Preuzimajući energiju iz okoline, podiže je na viši energetski nivo što omogućuje korištenje dobijene toplotne energije putem radijatora ili podnog grijanja na postojećem ili novom sistemu grijanja u domaćinstvvu. Druga opcija je prenošenje toplote putem klima uređaja optimizovanog za grijanje.

Najčešći tipovi toplotnih pumpi su vazduh-voda i vazduh-vazduh. One prenose toplotu između kuće i spoljnjeg vazduha, a mogu smanjiti  potrošnju energije do čak 75 odsto! Takođe smanjuju i emisiju CO2, čime se omogućuju kvalitetniji životni uslovi.

Toplotna pumpa koristi tehnologiju sličnu onoj u frižideru ili klima uređaju. Izvlači toplotu iz izvora, poput okolnog vazduha, zatim je podiže na viši energetski nivo i prenosi tamo gdje je potrebna. Budući da se većina toplote prenosi, a ne stvara, toplotne pumpe daleko su djelotvornije od konvencionalnih tehnologija grijanja kao što su kotlovi ili električni grijači i mogu biti jeftinije za rad. Izlazna energija u obliku toplote obično je nekoliko puta veća od one potrebne za napajanje toplotne pumpe, obično u obliku električne energije. Na primjer, koeficijent učinka (COP) za tipičnu toplotnu pumpu za domaćinstvvo je oko četiri, tj. izlazna energija je četiri puta veća od električne energije koja se koristi za njen rad. Zbog toga su trenutni modeli tri do pet puta energetski djelotvorniji od gasnih kotlova. Toplotne pumpe mogu se kombinovati s drugim sistemima grijanja, obično gasnim, u hibridnim konfiguracijama, prenosi portal Energetika.ba.

Sama toplotna pumpa sastoji se od kompresora koji pokreće rashladno sredstvo kroz rashladni ciklus i izmjenjivača toplote koji izvlači toplotu  iz izvora. Putem drugog izmjenjivača toplote se zatim prenosi u unutrašnji prostor putem vazduha ili vode. U zgradama se ta toplota isporučuje pomoću prisilnog vazduha ili hidroničkih sistema kao što su radijatori ili podno grijanje. Toplotne pumpe mogu se spojiti na rezervoar za proizvodnju sanitarne tople vode, a mogu osigurati i hlađenje prostora ljeti uz zadovoljavanje potreba grijanja prostora zimi.

Osim u novim stambenim prostorima, kućama i zgradama, moguće je ugraditi toplotne pumpe vazduh- vazduh i u postojeće građevine s etažnim gasnim grijanjem ili u onim koji se griju pomoću električne energije, ali naravno prije toga potrebno je prilagoditi postojeći sistem.

Klima uređaji optimizobvani za grijanje

Osim toplotne pumpe veliku uštedu energije i smanjenje računa mogu donijeti novi sistemi klima uređaja optimizovani za grijanje. Klima uređaji rade na principu toplotne pumpe vazduh – vazduh i uzimaju jednako kao i dizalice do 75% vazduha iz okoline čime se postiže niska potrošnja energije. Pojednostavljeno rečeno, za 5 kW toplotne energije potrebno je 1 kW električne energije. Za primjer možemo uzeti grijanje prostorije od cca 25 m2 – potrošnja klima uređaja biće ekvivalentna potrošnji velikog televizora.

Klima uređaji optimizovani za grijanje postavljaju se na isti na način kako i klasični klima uređaji. Mogu biti zidni i podni, a čine ih spoljna  jedinica i unutrašnja. U multi split sistemima moguće je na jednu spoljnu jedinicu spojiti više unutrašnjih. Podna verzija imitira sisteme podnog grijanja, ujedno sadrži sistem za filtraciju vazduha. Jednostavno se postavljaju, a za 1 uloženi kW dobija se do 5 toplotnih kW.

Osim navedenih benefita koji dolaze vezano za toplotne pumpe i klima uređaje izrazito važan faktor koji se vezuje za ove tipove grijanja je i smanjenje ugljen dioksida u domaćinstvu. Prema studiji UC Davis, toplotne pumpe smanjiće emisije ugljen dioksida za oko 40 odsto u poređenju s gasnim pećima. Tačna količina zavisi od toga kako se proizvodi električna energija (koja pokreće toplptnu pumpu). Prema studiji sa univerziteta u Teksasu, Mičiganu i Carnegie Mellon Gotovo svi domovi će smanjiti svoj karbonski otisak, njih 98 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *