Bankari: ECB će sada neko vrijeme ostaviti kamatne stope nedirnutima

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno još neko vrijeme neće mijenjati kamatne stope, ocijenili su članovi uprave ECB-a. ECB je podigao kamatne stope 10 puta od ljeta prošle godine u nastojanju da ohladi inflaciju.

“Svaki razgovor o smanjenju kamatnih stopa je preuranjen”, rekao je potpredsjednik ECB-a Luiz de Guindos u četvrtak za slovenački poslovni dnevnik Finance.

“Iz mjeseca u mjesec pratićemo kako se stvari razvijaju, ali trenutno nam je plan zadržati kamatne stope stabilnima dok ne ispunimo cilj”, rekao je De Gindos.

Centralne banke kamatama hlade ekonomiju, a time indirektno i inflaciju. Cilj im je da se postigne ravnoteža između snažne potražnje, koja opet gura cijene, i ekonomskog rasta, koji trpi zbog skupljeg finansiranja i slabije potražnje.

Predsjednik francuske centralne banke François Villeroy Gallhau takođe je u intervjuu za jedan radio odbacio ideju o prijevremenom snižavanju referentne kamatne stope.

Pritom je procijenio da će kamate ponovno rasti samo u slučaju “novog šoka”.

Inflaciju je prošle godine prvenstveno podstaklo povećanje cijena energenata nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Powell: Fed nije uvjeren da je učinio dovoljno kako bi smanjio inflaciju

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u četvrtak da su on i njegove kolege kreatori politike ohrabreni usporavanjem tempa inflacije, ali nisu sigurni jesu li učinili dovoljno da održe zamah.

Govoreći malo više od nedjelju dana nakon što je FED izglasala da referentne kamatne stope ostanu stabilne, Powell je rekao u obraćanju publici Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu, D.C., da bi moglo biti još posla u borbi protiv visokih cijena.

“Savezni odbor za otvoreno tržište predan je postizanju stava monetarne politike koja je dovoljno restriktivna da s vremenom spusti inflaciju na 2 posto; nismo uvjereni da smo postigli takav stav”, rekao je u svom pripremljenom govoru.

Po drugi put u posljednjih nekoliko nedjelja javno obraćanje Powella prekinuli su klimatski protestanti. Nakratko je napustio pozornicu prije nego što je nastavio.

Govor dolazi s inflacijom koja je još uvijek znatno iznad Fedovog dugogodišnjeg cilja, ali i znatno ispod svojih najviših nivoa u prvoj polovini 2022. U nizu od 11 povećanja stopa koja su predstavljala najagresivnije pooštravanje politike od ranih 1980-ih, odbor je preuzeo svoju referentnu stopu od blizu nule do ciljnog raspona od 5,25%-5,5%.

Ta su se povećanja poklopila s željenim Fedovim mjeračem inflacije, temeljnim indeksom cijena izdataka za osobnu potrošnju, koji je pao na godišnju stopu od 3,7%, sa 5,3% u februaru 2022. Šire praćeni indeks potrošačkih cijena dostigao je vrhunac iznad 9% u junu 2022. prošle godine.

Powell je rekao da je inflacija “znatno iznad” onoga što bi Fed želio vidjeti dok je opisao politiku kao “znatno restriktivnu”.

“Moje kolege i ja zadovoljni smo ovim napretkom, ali očekujemo da proces održivog spuštanja inflacije na 2 posto treba još dugo”, rekao je. “Nastavićemo s tim dok ne uspijemo”, dodao je kasnije, rekavši da je Fed usredotočen na to trebaju li stope ići više i koliko dugo moraju ostati povišene.

Dionice su pale nakon govora, a Dow Jones Industrial Average pao je blizu 200 bodova. Prinosi na trezorske obveznice poskočili su nakon pada tokom većeg dijela posljednje tri nedjelje, podstaknuti većim dijelom nakon loše primljene aukcije 30-godišnjih obveznica.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *