WeWork podnio zahtjev za bankrot

Dodajte komentar

Nekada glasoviti startap WeWork podnio je zahtjev za bankrot navodeći skoro 19 milijardi dolara dugova, što je rekordni nivo za kompaniju za dijeljenje poslovnog prostora, koja nije uspjela da se oporavi od posljedica pandemije.

Kompanija sa sjedištem u Njujorku saopštila je da je sklopila sporazum o restrukturiranju sa povjeriocima koji predstavljaju otprilike 92 odsto njenih obezbijeđenih zapisa i da će pojednostaviti svoj portfelj za iznajmljivanje poslovnog prostora, navodi se u saopštenju. U podnesku od 6. novembra u poglavlju 11 u Nju Džersiju navedena je imovina od 15 milijardi dolara, piše Bloomberg.

Propast kompanije WeWork je kulminacija višegodišnje sage za kompaniju, koja je nekada bila najveći zakupac kancelarija na Menhetnu. Njen iznenadni uspon i nagli pad uzbudili su podjednako Wallstreet i Silicijumsku dolinu.

Propadanje firme je zapravo vjerovatno započelo još 2019. godine. Za nekoliko mjeseci, kompanija je prešla od planiranja inicijalne javne ponude, odnosno listiranja na berzi, do otpuštanja hiljada zaposlenih i obezbeđivanja pomoći od više milijardi dolara.

Iako je WeWork početkom ove godine ipak postigao sveobuhvatan dogovor o restrukturiranju duga, brzo je ponovo zapao u probleme. U avgustu je rečeno da postoji „značajna sumnja“ u sposobnost kompanije da nastavi sa radom. Nedeljama kasnije, saopšteno je da će ponovo pregovarati o skoro svim zakupima i povući se sa lokacija koje imaju „loše rezultate“, prenosi Biznis.rs.

WeWorkov spisak nekretnina kojima upravlja se povećao na 777 lokacija u 39 zemalja od 30. juna, sa popunjenošću blizu nivoa iz 2019. godine. Ali preduzeće uprkos tome nije ostvarivalo profitabilnost.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *