Održiv ekonomski zamah za sjever Crne Gore

Dodajte komentar

Projekat rudnika Brskovo, kojim upravlja kompanija Tara Resources, a koja je uspješno završila fazu istraživanja i izradu studije, predstavljaće značajnu priliku za ekonomski razvoj Crne Gore kad mu se dodijele potrebne dozvole i čim se bude prešlo u fazu izgradnje i operativnosti.

Na makroekonomskom nivou, ovaj projekat koji će se razvijati uz poštovanje svih ekoloških zahtjeva, imaće potencijal da Crnoj Gori donese značajne koristi. Državnim prihodima će, kako se očekuje, projekat tokom trajanja doprinijeti sa više od 400 miliona eura, uključujući 200 miliona eura od koncesione naknade i korporativnih poreza, kao i procijenjenih 200 miliona eura od poreza na zarade, naknada za električnu energiju, akciza na gorivo i naknada za putarine, korišćenje željezničke i lučke infrastrukture.

Sa godišnjim generisanim prihodom od izvoza, koji se procjenjuje na oko 100 miliona eura, očekuje se i da će rudnik Brskovo postati jedan od najvećih izvoznika iz Crne Gore. Procijenjeni iznos strane direktne investicije u ovaj projekat je oko 180 miliona eura tokom dvogodišnjeg perioda, a tokom trajanja projekta očekuje se da će doprinos bruto domaćem proizvodu Crne Gore iznositi oko dvije milijarde eura, čime će znatno doprinijeti ekonomskom rastu zemlje.

Kada je riječ i o ostalim koristima po domaći ekonomski razvoj, očekivanja su i da će projekat rudnika Brskovo imati jak i pozitivan uticaj na zajednicu, prije svega jer će kompanija postati najveći privatni poslodavac u sjevernom dijelu Crne Gore, pružajući direktne mogućnosti za zaposlenje za više od 550 osoba tokom 16-godišnjeg operativnog vijeka, uz brojne indirektne mogućnosti za zaposlenje i sklapanje ugovora sa onima koji budu pružali važne usluge za razvoj projekta. Kompanija se obavezala na konkurentne i atraktivne uslove zapošljavanja, kao i obećanje da će više od 90% raspoloživih radnih mjesta popuniti iz sjevernog regiona, putem lokalnih obuka, razvoja vještina i upravljačkih programa.

Značajan prihod biće ostvaren i kroz koncesionu naknadu u ukupnom iznosu od 50 miliona eura tokom trajanja projekta, odnosno oko 3,5 miliona eura na godišnjem nivou, što je ekvivalent sadašnjem budžetu Opštine Mojkovac, čime če se jačati njena ekonomska stabilnost. Ovo će doprinijeti jačanju lokalne privrede u Mojkovcu, pojačanoj naplati drugih lokalnih prihoda, što će rezultirati ukupnim poboljšanjem infrastrukture regiona.

Projekat Brskovo je pažljivo planiran kako bi ispunio i premašio EU standarde i važeće propise u Crnoj Gori u oblasti životne sredine, zdravlja, sigurnosti i međunarodne najbolje prakse za rudarstvo, upravljanje otpadom i vodom. Kroz razvoj projekta će se takođe sanirati šteta nastala tokom prethodnih rudarskih operacija u Mojkovcu.

Ovaj projekat predstavlja značajan korak u ekonomskom razvoju sjevera Crne Gore, a sada se nalazi u fazi pribavljanja potrebnih dozvola, a po dobijanju građevisnke dozvole projekat ima za cilj da započne dvogodišnji period izgradnje i 16-godišnji period operativnosti. Kompanija Tara Resources ostaje posvećena misiji da podsticanja održivog razvoja koji će koristiti i lokalnoj zajednci, ali i imati značajan doprinos državnom budžetu Crne Gore.

(PROMO)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *