Naftni divovi zabilježili pad profita za 29,2 milijarde dolara

Dodajte komentar

Najveće svjetske naftne i gasne kompanije zabilježile su pad profita za 29,2 milijarde dolara u odnosu na prethodnu godinu, što je posljedica naglog pada potražnje za gasom i nižih cijena nafte, prenosi magazin Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, “Nedelja”, pozivajući se na Altindex.

Prema njemačkoj online platformi Statista, šest naftnih i gasnih giganata, Saudi Aramco, ExxonMobil, Chevron, Shell, BP i Total Energies-ostvarilo je kombinovanu neto dobit od 125,7 milijardi dolara u prvoj polovini 2023. godine, u odnosu na 154,9 milijardi dolara u istom periodu prošle godine.

Iako je njihova neto zarada pala u prosjeku za 30 odsto u odnosu na 2022. godinu, većina energetskih giganata ove godine je zabilježila povećanje vrijednosti akcija, prenosi beogradski “Danas”.

Prema podacima Macrotrends-a, kombinovana tržišna vrijednost kompanija Saudi Aramco, ExxonMobil, Chevron, Shell, BP i Total Energies iznosila je 3,14 biliona dolara u decembru.

Deset mjeseci kasnije, ova cifra iznosi 3,43 milijarde dolara. Statistike pokazuju da je Saudi Aramco zabilježio najveći rast od 16 odsto, a vrijednost kompanije porasla je sa 1,88 milijardi dolara na 2,19 milijardi dolara u ovom periodu.

Slijede Shell i BP, s rastom tržišne kapitalizacije od 10 odsto, odnosno dva odsto u posljednjih deset mjeseci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *