Rusija će konfiskovati imovinu neprijateljskih država EU

Dodajte komentar

Rusija će konfiskovati imovinu koja pripada državama EU koje smatra neprijateljskim ako blok “ukrade” zamrznuta ruska sredstva u pokušaju finansiranja Ukrajine.

To je rekao glavni savjetnik predsjednika Vladimira Putina.

Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, izjavila je u petak da izvršna vlast EU radi na predlogu da se dio dobiti od zamrznute ruske državne imovine preusmjeri za pomoć Ukrajini i njenoj posleratnoj obnovi.

Vjačeslav Volodin, predsjedavajući Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da će Moskva uzvratiti na način koji bi bio skuplji za blok ako EU krene protiv ruske imovine, od koje se mnogo drži u Belgiji.

“Brojni evropski političari, predvođeni predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, ponovno su počeli da govre o krađi zamrznutih sredstava naše zemlje kako bi se nastavila militarizacija Kijeva”, rekao je Volodin, bliski Putinov saveznik, na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Takva odluka zahtijevala bi simetrični odgovor Ruske Federacije. U tom slučaju biće zaplijenjeno daleko više imovine koja pripada neprijateljskim zemljama nego naših zamrznutih sredstava u Evropi”, rekao je.

Fon der Lajen rekla je u petak da je vrijednost zamrznute ruske državne imovine 211 milijardi eura i podsjetila da je blok odlučio da Rusija mora da plati obnovu Ukrajine.

Volodin je rekao da političari EU razmatraju taj potez “u nastojanju da zadrže svoja radna mjesta i zbog loše finansijske situacije u koju su doveli svoje zemlje”.

(HRT/B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *