Katapultirana dobit HSBC-a

Dodajte komentar

Dobit HSBC-a nakon oporezivanja iznosila je 6,26 milijardi dolara u tri mjeseca zaključno s septembrom, skočivši 235% u poređenju s 2,66 milijardi dolara u istom razdoblju prošle godine.

Najveća evropska banka po imovini takođe je zabilježila rast dobiti prije oporezivanja za ovo tromjesečje za 4,5 milijardi dolara na 7,7 milijardi dolara, uglavnom zbog okruženja viših kamatnih stopa.

Međutim, brojke su nadmašile očekivanja ekonomista, koji su predviđali dobit u trećem kvartalu nakon oporezivanja od 6,42 milijarde dolara i dobit prije oporezivanja od 8,1 milijardu dolara.

HSBC je rekao da je povećanje djelimično posljedica umanjenja vrijednosti od 2,3 milijarde dolara u trećem tromjesečju 2022. u vezi s planiranom prodajom njegovih maloprodajnih bankovnih operacija u Francuskoj.

Od toga je 2,1 milijarda dolara poništena u prvom kvartalu 2023. jer je postalo manje izvjesno da će transakcija biti dovršena, prenosi SEEbiz.

“Sada očekujemo reklasifikovanje ovih operacija u one koje se drže za prodaju u 4. kvartalu 23. godine, kada bi se umanjenje vrijednosti ponovno uspostavilo”, rečeno je.

Prihodi su porasli na 7,71 milijardu dolara u trećem tromjesečju, u odnosu na 3,23 milijarde dolara prije godinu dana. HSBC je to takođe pripisao okruženju viših kamatnih stopa, rekavši da je to poduprlo rast neto prihoda od kamata u svim njegovim globalnim poslovima.

Neto kamatna marža — mjera profitabilnosti kreditiranja — iznosila je 1,7%, što je povećanje od 19 baznih bodova na godišnjem nivpou i premašila je procjene od 1,68%.

Međutim, NIM je pao za dva bazna boda u poređenju s prethodnim tromjesečjem. To je odraz povećanja broja klijenata koji migriraju svoje depozite na oročene proizvode, osobito u Aziji, rekao je HSBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *