Prihodi Plantaža za prvih devet mjeseci najveći u posljednjih deset godina  

Dodajte komentar

Za prvih devet mjeseci tekuće godine kompanija „13.Jul-Plantaže“ ostvarila je 19,6 miliona eura prihoda, što je za 15% bolji rezultat u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. U apsolutnom iznosu, ostvarerni nivo prihoda, za dati period, je najveći u posljednjih 10 godina.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga čine 95% ostvarenih ukupnih prihoda.  Prodajom flaširanih proizvoda za prvih devet mjeseci, na svim tržištima, ostvareni su 13% veći prihodi u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrano po tržištima, najviše prihoda generisano je sa crnogorskog tržišta, što je najbolji rezultat ostvaren u posljednje četiri godine. Takođe, za prvih devet mjeseci prihodi od ugostiteljstva su višestruko veći u odnosu na nivo prihoda iz prethodnih godina.

Posmatarno sumirano, prihodi iz gotovo svih poslovnih aktivnosti su veći u odnosu na isti uporedni period iz 2022. godine.

“Ukupni rashodi za prvih devet mjeseci iznose 24 miliona eura i oni su 7% veći u odnosnu na prošlogodišnji devetomjesečni period, prije svega, kao posljedica rasta troškova repromaterijala energije i troškova radne snage. Ovi toškovi su očekivani i kao takvi predviđeni planom, imajući u vidu kretanja cijena rapromaterijala na regionalnom i globalnom tržištu. Kod troškova materijala i energije najveći rast se javlja  kod troškova: zaštitnih sredstava (na šta su direktno uticali loši vremenski uslovi koji su pratili ovu proizvodnu godinu), flaša ( veća cijena repromaterijala) , troškova mazuta i gasa, kao i đubriva. Troškovi zarada su 8% veći u odnosu na uporedni period 2022. godine i rezultat su dogovora rukovodstva kompanije sa Sindikatom, kako bi se postepeno vratili na obračune iz vremena prije uvođenja restriktivnih mjera štednje, i na taj način amortizovali značajne inflatorne udare u prethodnom periodu. U tom smislu, uprava je veoma ponosna na saradnju koju je aktuelni menadžment ostvario sa Sindikatom kompanije. Napominjemo i da je poslije dužeg vremena uspostavljena redovnost u isplati zarada.  I kao takvi, troškovi zarada su značajno ispod nivoa prethdonih godina, te su samo u odnosu na 2019. godinu ukupni troškovi radne snage manji za preko 3 miliona eura”, navodi se u saopštenju kompanije.

Iako se za prvih devet mjeseci bilježi rast troškova, oni su i dalje manji od nivoa troškova iz 2019. godine, što jasno ukazuje na nastojanja uprave da se troškovi sveobuhvatno racionalizuju i svedu na mjeru održivih.

Za prvih devet mjeseci 2023. godine ostvaren je gubitak u iznosu od 4,4 miliona eura. Ostvareni rezultat je lošiji u odnosu na prošlu godinu dominantno zbog činjenice da nije došlo do povećanja vrijednosti zaliha u odnosi na 01.01.2023.

“Važno je istaći da su ovo devetomjesečni rezultati, te da će planirana realizacija u posljednjem kvartalu pokazati da će zacrtani planovi biti ostvareni, a ukupni rezultat značajno bolji nego što je to bio slučaj ranijih godina. Podsjećamo da su Plantaže posljednje dvije godine posvećene procesu transparentnog finansijskog izvještavanja, zbog čega od 2021. godine dobijaju pozitivna mišljenja eksternih revizora. Ujedno, i investiciona javnost konstatovala je vidan napredak po pitanju redovnog i transparentnog finansijskog izvještavanja. Kompanija će i u narednom periodu nastaviti sa takvom praksom i sa punom posvećenošću, u kontinuitetu, raditi na potpunoj konsolidaciji poslovanja”, saopšteno je iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *