Veliko preuzimanje u naftnoj industriji

Dodajte komentar

Američki naftni div Chevron kupiće manjeg konkurenta Hess. Radi se o velikom preuzimanju u naftnom biznisu. Hess se bavi vađenjem nafte i prirodnog gasa, za 50 milijardi eura.

Javnost su informisale kompanije u zajedničkom saopštenju. Akvizicijom, koja će biti dovršena u prvoj polovini sljedeće godine, Chevron će proširiti svoj portfolio. Kupovinom će američki div preuzeti Hess-ovu poziciju na naftnim poljima uz obalu Gvajane. Kako javlja francuska novinska agencija AFP, mala južnoamerička država ima najveće zalihe sirove nafte po glavi stanovnika na svijetu.

Prema procjenama, u Gvajani se nalazi 11 milijardi barela nafte od 159 litara. Chevron-ov udio na anftnim poljima nakon preuzimanja iznosi 30 posto. Chevron će takođe preuzeti Hessovo vlasništvo nad projektom proizvodnje nafte iz škriljevca u Sjevernoj Dakoti i ulaganjima u Meksički zaliv i Tajland.

Izvršni direktor Chevrona Mike Wirth uvjeren je da će akvizicija pomoći u jačanju uspješnosti kompanije i proširiti njenu ponudu. Chevron je prošle godine ostvario rekordnu dobit od 35,5 milijardi dolara, dok je dobit Hessa iznosila 2,2 milijarde eura.

Ovo je posljednje u nizu korporativnih spajanja u američkom energetskom sektoru. Prije manje od dvije nedjelje ExxonMobil kupio je kompaniju za naftu i gas iz škriljevca Pioneer Natural Resources za oko 60 milijardi dolara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *