Koliko košta polovan električni automobil?

Dodajte komentar

Polovna električna vozila nova su pojava na tržištu i kupci pokušavaju dokučiti formulu za izračunavanje njihove vrijednosti. Ključna su nepoznanica baterije i startapi nude pomoć u ocjeni njihovih performansi.

Kupci relativno lako procjenjuju vrijednost polovnih automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, oslanjajući se kilometražu i ′starost′.

Te im karakteristike im neće puno pomoći u procjeni polovnih električnih vozila, čija vrijednost uvelike zavisi od baterije i njenog punjenja.

Mjerenje performansi baterije donedavno je bilo ′nemoguća misija′ i kočilo je prodaju polovnih električnih vozila. Situacija se polako mijenja zahvaljujući grupi kompanija koje su uočile priliku i ponudile testove. Neki će korisniku oduzeti tek nekoliko minuta.

Britanski startup Altelium razvio je test i osmislio sertifikate za baterije koje ove godine planira ponuditi u više od 7.000 autosalona u SAD-u i više od 5.000 u matičnoj Britaniji.

“Ako tržište polovnih automobila ne funkcioniše kako treba, neće funkcionisati ni tržište novih automobila i nećemo preći na električnu energiju”, ističe rukovodilac poslovnog razvoja u Alteliumu Alex Johns.

Baterija obično čini oko 40 posto cijene novog automobila i važno je kako se s njom postupa. Brže će ′oslabiti′ ako se često brzo puni odnosno ako se puni iako njen kapacitet nije ni do pola iskorišten, kao i kada se dugo ne koristi.

Austrijski startup Aviloo razvio je test za autosalone i vozače i utvrdio da nakon 100 hiljada pređenih kilometara stanje baterije može varirati do 30 posto.

Loša praksa vozača može značajno smanjiti kapacitet baterije i sniziti cijenu polovnog vozila i za nekoliko hiljada eura, ističe izvršni direktor Avilooa Marcus Berger.

“Kod električnog vozila, kilometraža i starost ništa vam ne znače, važna je samo baterija”, tvrdi Berger.

Proizvođači automobila često navode “pretjerano ružičaste” podatke o razmaku između punjenja, upozoravaju kritičari, što znači da su nezavisni testovi vrlo važni.

Problemi se već ogledaju u prodaji, koja je u septembru u SAD-u pala za 32 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema startupu specijalizovanom za performanse baterija Recurrent. Poređenja radi, prodaja polovnih automobila na fosilna goriva pala je samo sedam posto.

Na britanskom tržištu polovna električna vozila pojeftinila su u avgustu za 23 posto dok su polovna vozila s pogonom na fosilna goriva poskupjela najmanje četiri posto, budući da potrošače brinu baterije, navodi lkompanija AutoTrader.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *