BDP BRICS-a vs. BDP zemalja G7

Dodajte komentar

BRICS-u bi trebalo da se pridruži šest novih država članica početkom 2024. godine, što otvara pitanja o širenju rastuće ekonomske moći grupe. Sa novim učesnicima, blok će predstavljati preko 30 triliona dolara u BDP-u ili oko 29% svjetskog BDP-a.

Grafika u nastavku upoređuje BDP zemalja BRICS-a sa državama G7 koristeći projekcije BDP-a za 2023. na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda.

Čak i sa novim članicama, BRICS je ispod udjela G7 od 43% u globalnom BDP-u. Međutim, jaz će se vjerovatno smanjiti kako glavne zemlje BRICS-a, kao što je Indija, nastave rast natprosječnim stopama – i budući da grupa vjerovatno prima još više članova u budućnosti.

Prije ulaska novih članica (Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE), BRICS je imao kumulativni BDP od 27,7 triliona dolara, što je 26% udjela u globalnom BDP-u. Nove članice BRICS-a dodaće bloku 3,1 trilion dolara BDP-a, a najviše doprinosi Saudijska Arabija zahvaljujući svom BDP-u od 1,1 trilion dolara.

U tabelama ispod možete vidjeti kako nove članice utiču na BDP bloka i kako stvari stoje kada se uporedi sa zemljama G7.

*Nove države koje će se BRIKS-u pridružiti januara 2024.

Čak i sa svojim novim članicama, BRICS i dalje ne dostiže BDP od 45,9 triliona dolara G7, međutim, nove članice doprinose bloku i na druge načine osim samog BDP-a.

Uz ulazak Saudijske Arabije, UAE i Irana, BRICS više nego udvostručuje udio svojih članica u globalnoj proizvodnji nafte na 43%. Uz naftu, ulazak Argentine u BRICS značajno proširuje ukupne rezerve litijuma grupe, što će biti ključno kako globalna proizvodnja baterija i usvajanje električnih vozila nastavljaju rasti.

Kako se čini da je BRICS spreman da stvori alternativni trgovinski i finansijski sistem koji funkcioniše nezavisno od američkog dolara, od suštinskog je značaja ulazak nacija sa više prirodnih resursa.

Ekonomski rast BRIKS-a u odnosu na nacije G7

Iako nove članice BRIKS-a trenutno nemaju preveliki doprinos BDP-u bloku, vazno je napomenuti da mnoge nove članice imaju značajan rast ispred sebe.

Mnoge sadašnje članice BRIKS-a već imaju realne stope rasta BDP-a koje su veće od nekih zemalja iz G7, a sadašnje članice imaju prosječan rast BDP-a od 189% do 2050. u poređenju sa prosjekom G7 od 50%, prema Goldman Sachsu.

Nove članice BRICS-a poput Etiopije (projektovani rast BDP-a od 1,170% do 2050.) i Egipta (635% rasta BDP-a projektovanog do 2050.) imaju još veće stope potencijalnog ekonomskog rasta, dodatno podižući ekonomski potencijal bloka.

Prognoze Goldman Sachsa ukazuju da će do 2050. BRICS prestići G7 po BDP-u, čak i bez novih članica. Da li će se ove projekcije ostvariti ili ne, tek treba da se utvrdi, međutim, s namjerom BRIKS-a da doda još više članova, grupa će vjerovatno zasjeniti BDP G7 u narednim decenijama.

Izvor: VisualCapitalist

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *