Dobra saradnja privrede i carine vitalna za ekonomski razvoj

Dodajte komentar

Privrednu komoru Crne Gore posjetio je generalni sekretar Svjetske carinske organizacije Kunio Mykuria i razgovarao sa predsjednicom dr Ninom Drakić.

Posjeta Generalnog sekretara Crnoj Gori organizovana je kako bi se bliže upoznao sa nivoom tehničke, organizacione i kadrovske opremljenosti Uprave prihoda i carina i spremnošću za implementaciju SCO standarda i uputstava, te razmotrio mogućnosti bliže saradnje u okviru novih carinskih tema. Jedan od ciljeva posjete je i dijalog sa privrednim okruženjem, sa fokusom na dalji razvoj i unapređivanje rada i saradnje Uprave sa privrednim sektorom koji, kao partner carinskoj službi, može dati doprinos u ispunjavanju propisanih standarda i primjene najbolje prakse carinskih službi razvijenih zemalja.

Predsjednica Drakić je upoznala gosta sa organizacijom i aktivnostima krovne asocijacije crnogorske privrede kojima, između ostalog, značajno doprinosi kontinuirana saradnja sa državnim organima i institucijama, među kojima istaknuto mjesto ima Uprava prihoda i carina Crne Gore. Ona se realizuje putem učešća u radu Odbora udruženja špeditera, organizacijom seminara i raznih edukacija, kao i kroz neposrednu saradnju prilikom traženja rješenja za unapređivanje poslovnog ambijenta.

Predsjednica je konstatovala da je Uprava prihoda i carina posljednjih godina unaprijedila rad u smislu transparentnosti, efikasnosti, sistema analize rizika, naknadne kontrole, iako su pojedina pitanja još uvijek otvorena ili se rješavaju sporo, uglavnom zbog nedostatka finansijskih resursa ili tehničkih kapaciteta.

– U oblasti elektronskih servisa i elektronske komunikacije sa privrednim subjektima, napravljen je iskorak u odnosu na druge državne organe. Jedan od najvećih izazova u ovom sektoru privrede biće upotreba novog migriranog carinskog informacionog sistema, koji počinje sa upotrebom ovih dana. Od posebnog je značaja početak implementacije novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) koja se očekuje do kraja 2023. godine, koji će doprinijeti ostvarenju cilja – bespapirnim carinskim postupcima i ispunjavanju EU konvencija koje regulišu ovu oblast – rekla je Drakić.

Ona je istakla značaj i prednosti digitalizacije za privredu i olakšavanje procedura u skladu sa svjetskim trendovima, kao i doprinos PKCG spremnosti privrede da implementira navedena rješenja Uprave prihoda i carina.

– Smatramo jako važnim kvalitetnu saradnju sa Upravom prihoda i carina koju baštinimo na međusobnom povjerenju. U nama imate partnera za sve edukativne i druge aktivnosti koje će unaprijediti poslovanje crnogorskih kompanija i našu privredu učiniti spremnom za sve buduće procese –  zaključila je Drakić.

Generalni sekretar Kunio Mykuria je kazao da je posjetio Crnu Goru kako bi podržao rad Uprave prihoda i carina, te čuo kako privreda može podržati aktivnosti carine koja je dio infrastrukture ekonomskog razvoja države.

– Carina je od vitalnog značaja za unapređenje poslovnog ambijenta i veoma je bitno da je njen rad usklađen sa međunarodnim standardima. Naša misija je da promovišemo saradnju između carina, agencija i poslovne zajednice te omogućimo unapređenje kapaciteta naših članica – rekao je Mykuria.

Raduje ga što Uprava prihoda i carina napreduje u modernizaciji poslovanja koristeći benefite digitalizacije, posebno apostrofirajući važnost obuka i edukacije u tom procesu.

– NCTS će biti povezan naredne sedmice i ključno je obezbijediti da ta tranzicija protekne glatko. Ova zemlja je na pravom putu da implementira informacioni sistem i vrlo važan korak je uključiti biznis zajednicu u ove procese – kazao je on, dodajući da je veoma bitno ojačati kapacitete Uprave prihoda i carina.

Sagovornici su poručili da je za nesmetani razvoj i unapređenje procesa neophodna i politička stabilnost.

U radu sastanka su učestvovali i Dashgin Aliyev iz Svjetske carinske organizacije, v.d. pomoćnika direktora Uprave prihoda i carina Tatjana Vujisić i Jaho Demić, direktorica Sektora za udruženja PKCG Slavica Pavlović, te privrednici Milenko Popović, izvršni direktor kompanije Montenomaks, Dragana Stajović, supervizior lanca snabdijevanja u Neregeliji i Milisav Vujčić, predstavnik sektora za spoljnu trgovinu kompanije Stadion, koji su prezentovali svoja iskustva saradnje sa Upravom prihoda i carina i viđenje gdje postoji prostor za njeno unapređenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *