Četiri članice EU nijesu dozolile slijetanje Air Montenegra iz Tuzle

Dodajte komentar

Švedska, Danska, Austrija i Njemačka odbile su da izdaju dozvolu za slijetanje aviona Air Montenegra koji želi da uspostavi direktne linije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Kako je kazao direktor Međuarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević, zahtjev je odbijen jer Air Montenegro nije aviokompanija koja je registrovana u BiH ili nekoj od zemalja članica Evropske unije, što je shodno potpisanim ugovorima, preduslov za mogućnost ishodovanja dozvole.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je dozvolu crnogorskoj aviokompaniji Air Montenegro za uspostavljanje linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Holandiji i Turskoj. Ovakva vrsta dozvole omogućena je nakon što su navedene države odobrile zahtjeve za slijetanje aviona na njihovo tlo.

Kako je za Klix.ba kazao direktor Međuarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević, uspostavljanje navedene dvije linije dio su šireg projekta koji zajednički realizuju sa Air Montenegrom.

“Nakon što je Wizz Air donio odluku o zatvaranju baze te smanjenju broja linija, intenzivno smo krenuli u pronalazak zainteresovanog avioprevoznika. Sada je posebno dobro to što smo prvi put dobili odobrenje za uspostavljanje direktne linije za Istanbul jer su naši građani avionom morali da putuju iz Sarajeva i Beograda ili jednostavno autobusom. Još čekamo završetak određenih procedura, kako bismo mogli krenuti sa objavom letova za Tursku, ali i Holandiju”, kaže Halilčević.

Uspostavljanje dvije linije od Tuzle do Mastrihta i Istanbula donijeće benefite tuzlanskom aerodromu u ekonomskom smislu, a Halilčević vjeruje da će se njima u znatnoj mjeri kompenzovati odlazak Wizz Aira u onom punom kapacitetu u kojem je bio do septembra ove godine.

Inače, Air Montenegro, osim za Tursku i Holandiju tražio je dozvole i za uspostavljanje direktnih letova ka Švedskoj, Danskoj, Austriji i Njemačkoj koje su odbile zahtjeve. Shodno tome, ni BHDCA nije bila u mogućnosti da izda dozvolu. Zahtjev je upućen i ka Luksemburgu odakle se još čeka odgovor njihovih civilnih vazduhoplovnih vlasti.

“Bitno je naglasiti da se BHDCA uključila zadnjih desetak dana te i oni pokušavaju da pribave odobrenja kroz bilateralne razgovore koje vode sa nadležnim direkcijama. Kada je riječ o odbijanju zahtjeva, oni striktno poštuju određene ugovore koji su potpisani 2006. godine, odnosno dokumente koje je BiH potpisala sa zemljama EU, kada je u pitanju vazdušni saobraćaj. Po istom osnovu Holandija je prihvatila, a ostale su odbile te mi očekujemo da će prevashodno Njemačka i Austrija promijeniti mišljenje”, dodaje Halilčević.

Kako je kazao Halilčević, navedene države zahtjev su odbile jer Air Montenegro nije aviokompanija koja je registrovana u Bosni i Hercegovini ili nekoj od zemalja članica Evropske unije, što je shodno potpisanim ugovorima, preduslov za mogućnost ishodovanja dozvole.

“Mi i dalje pokušavamo učiniti sve što je u našoj moći jer su aerodromi u Švedskoj i Danskoj zainteresovani za uspostavljanje poslovnog odnosa sa Međunarodnim aerodromom Tuzla. Vjerujemo u mogućnost promjene odluke jer postoji očigledan interes, kako aerodroma, ali i putnika, a na kraju i privrede ove dvije države”, navodi on.

Kako je otkrio Halilčević, menadžment tuzlanskog aerodroma trenutno vrši pregovore i sa nove dvije kvalifikovane aviokompanije u kontekstu uspostavljanja saradnje te mogućnosti direktnih letova ka državama koje imaju putnički potencijal.

“Moramo imati u vidu da su oni veoma oprezni te da se u obzir uzima mnoštvo faktora. Bez obzira koliko mi insistiramo i žurimo, većina stvari nije do nas”, navodi Halilčević.

Kantonalna vlast subvencioniraće aviokompanije koje žele da lete iz Tuzle

Vlada TK donijela je odluku kojom će se kroz rebalans kantonalnog budžeta izdvojiti dva i po miliona KM za subvencionisanje aviokompanija, a koje žele da uspostav svoje letove sa tamošnjeg aerodroma.

“Mislim da će takva odluka Vlade TK doprinijeti odlučnosti aviokompanija za uspostavljanje saradnje s našim aerodromom. Sasvim sam siguran da su subvencije budućnost aviosaobraćaja u BiH, ali i u svijetu. Aviokompanije stiču te navike da se dijelom ili u cijelosti subvencionišu njihovi letovi i mi ćemo uvijek morati da planiramo ta sredstva, kako bismo imali maosvnija putovanja naših građana”, zaključio je Halilčević.
Međunarodni aerodrom Tuzla nakon drastičnog smanjenja Wizz Airovih linija bilježi i pad u broju prevezenih putnika. I pored toga, postoji mogućnost da do kraja ove godine ipak bude ispunjen plan za 2023.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *