Inflacija je još previsoka, ujedinjeni u smanjenju na dva odsto

Dodajte komentar

Predsjednik Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell priznao je nedavne znakove usporavanja inflacije, ali je dodao da će američka centralna banka biti “odlučna” u svojoj predanosti ciljanom nivou od dva odsto.

U prilično iščekivanom govoru održanom u Ekonomskom klubu Njujorka, Powell je izbjegao obvezivanje na određenu politiku, ali nije dao naznake da je sklon povećanju kamatnih stopa, prenosi SEEibz.

Kao što je Powell govorio, trgovci na terminskom tržištu izbrisali su svaku mogućnost povećanja stope u novembru i smanjili šanse za pomak čak i u decemru. Priznao je napredak postignut u vraćanju inflacije na upravljivi nivo, ali je naglasio budnost u ostvarivanju ciljeva centralne banke.

“Inflacija je još previsoka, a nekoliko mjeseci dobrih podataka samo je početak onoga što će biti potrebno za izgradnju povjerenja da se inflacija održivo spušta prema našem cilju”, rekao je Powell u pripremljenim primjedbama.

On je naveo da još ne možemo znati koliko dugo će ova niža očitanja trajati ili gdje će se inflacija smiriti u narednim kvartalima.

“Iako će put vjerovatno biti neravan i trebaće neko vrijeme, moji kolege i ja smo ujedinjeni u našoj predanosti održivom smanjenju inflacije na dva odsto”, dodao je Powell.

Govor dolazi s pitanjima o tome gdJe će Fed nakon niza povećanja kamatnih stopa s ciljem hlađenja inflacije. Dionice su porasle nakon što je Powell govorio, a prinos desetogodišnjih državnih obveznica spustio se s najviših nivoa za sjednicu.

Powell je rekao da ne misli da su kamatne stope sada previsoke.

“Čini li se da je politika sada prestroga? Morao bih reći ne”, rekao je Powell.

Posljednjih dana podaci su pokazali da, iako je inflacija i dalje znatno iznad ciljane stope, tempo mjesečnih povećanja je usporen, a godišnja stopa usporila je na 3,7 odsto s više od devet odsto u julu prošle godine.

“Dolazni podaci tokom posljednjih mjeseci pokazuju stalni napredak prema oba naša cilja s dvostrukim mandatom — maksimalnom zapošljavanju i stabilnim cijenama”, rekao je Powell.

Govor su na početku odgodili demonstranti iz grupe Climate Defiance koji su okupirali podijum na večeri u klubu i držali natpis Fed gori okružen riječima novac, budućnost i planeta.

Nakon kratke odgode, Powell je primijetio da će tržište rada i ekonomski rast možda morati usporiti kako bi se konačno postigao Fedov cilj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *