Biden predlaže 70 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i Izrael

Dodajte komentar

Američki predsjednik Joe Biden u svom je govoru u četvrtak u Bijeloj kući zatražio podršku Amerikanaca milijarde dolara vrijednom novom paketu pomoći za Izrael i Ukrajinu, dodavši da je podrška SAD-a ključna za dvije ratom zahvaćene saveznice

Biden je u istoj rečenici povezao pripadnike Hamasa koji su početkom mjeseca ubili 1400 osoba u napadu u južnom Izraelu te ruskog predsjednika Vladimira Putina, čiji su vojnici u februaru prošle godine pokrenuli agresiju na Ukrajinu.

“Hamas i Putin predstavljaju različite opasnosti, ali imaju nešto zajedničko, a to je da oboje žele da unište susjednu demokraciju”, izjavio je.

Predsjednik SAD-a smatra da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici u Gazi prije tri dana, kao što su to tvrdili zvaničnici Hamasa.

“No, ne možemo ignorisati ljudsku stranu nevinih Palestinaca koji samo žele živjeti u miru”, rekao je.

Biden napominje da protivnici SAD-a prate razvoj oba ratna sukoba te bi, u zavisnosti od njihovog ishoda, mogli izazvati nevolje i u drugim svjetskim područjima.

Osim toga, američki se predsjednik osvrnuo i na politički haos u Washingtonu, tačnije u Zastupničkom domu Kongresa gdje većinu drži Republikanska stranka, no njeni se zastupnici ne mogu dogovoriti ko će biti novi predsjednik doma nakon što je s te pozicije smijenjen Kevin McCarthy.

Biden traži slanje pomoći po hitnoj proceduri. Američki zvaničnici procjenjuju da će ona iznositi oko 100 milijardi dolara tokom sljedeće godine, a biće raspodijeljena na Izrael, Ukrajinu, Tajvan i sigurnost na propusnoj američko-meksičkoj granici.

Od spomenutih 100 milijardi, Ukrajina bi mogla dobiti 60, a Izrael 10 milijardi dolara.

Predlažući jedinstveni paket za sve navedene zemlje, Biden pokušava da uvjeri republikanske zastupnike da ostave po strani ideološke razlike i podrže izdvajanje za Ukrajinu čijem se ratu s Rusijom ni nakon 20 mjeseci ne nazire kraj, a do sada je od SAD-a primila milijarde dolara vrijednu pomoć u oružju.

Međutim, takve zahtjeve moraju odobriti oba doma američkog Kongresa. Dok u Senatu Demokratska stranka ima većinu, problem je u Zastupničkom domu koji je više od dvije nedjelje bez predsjednika.

Saveznik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, konzervativac Jim Jordan obećao je da će nastaviti svoju trku za čelno mjesto Zastupničkog doma, premda nije uspio dobiti podršku većine među republikancima.

Republikanci u Zastupničkom domu posljednjih su nedjelja gotovo blokirali vladu zbog proračunskog deficita i duga od 31,4 triliona dolara, prijeteći smanjenjem državne potrošnje u cijelosti.

Prema istraživanju javnog mnijenja koje su prošle nedjelje sproveli Reuters i Ipsos, oko 40 posto ispitanika smatra da SAD treba podržati poziciju Izraele u ratu s Hamasom. Oko 50 posto njih smatra da bi SAD trebale biti neutralne i ne uključivati se u njihov sukob.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *