ECB počinje pripremu za digitalni evro

Dodajte komentar

Evropska centralna banka preduzela je dalji korak ka lansiranju digitalne verzije eura, što bi omogućilo ljudima u 20 zemalja koje dijele jedinstvenu valutu da bezbjedno i besplatno vrše elektronska plaćanja.

ECB je saopštila da će 1. novembra započeti dvogodišnju fazu pripreme za digitalni euro, u kojoj će finalizirati pravila, izabrati svoje partnere iz privatnog sektora i obaviti testiranja i eksperimentisanja.

„Posle dvije godine, odlučićemo da li da pređemo na sljedeću fazu priprema, kako bi se otvorio put za moguće buduće izdavanje i uvođenje digitalnog eura“, saopštila je ECB.

Iako je ta odluka mali korak u višegodišnjem projektu, ona postavlja ECB ispred ostalih centralnih banaka Grupe sedam (G7) i može predstavljati plan za druge koji će slijediti.

Brojne karipske zemlje i Nigerija već su pokrenule digitalne valute, dok su Kina i Švedska među onima koje su pokrenule pilot projekte.

Ali američki Fed, Banka Engleske i Banka Kanade bili su oprezniji u takvim projektima.

Prema istraživanju, centralne banke koje predstavljaju jednu petinu svjetske populacije vjerovatno će emitovati sopstvene digitalne valute u naredne tri godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *