Vještačka inteligencija bi mogla da troši struje kao jedna država srednje veličine?

Dodajte komentar

U trenutku kada se vještačka inteligencija (AI) sve više koristi u svim segmentima društva, od programiranja do vožnje, stručnjaci upozoravaju na moguće povećanje potrošnje električne energije. Komentar koji je 10. oktobra objavljen u časopisu Joule od strane Aleksa de Vrijsa, doktoranda na Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu, ističe da će široka upotreba AI alata vjerovatno dovesti do značajnog povećanja potrošnje struje.

Od 2022. godine, generativna AI, sposobna za proizvodnju teksta, slika ili drugih podataka, doživljava ubrzan rast. Među najpoznatijim je ChatGPT, alat kompanije OpenAI. Za obuku ovakvih AI alata neophodno je obrađivati velike količine podataka, što je proces koji troši mnogo energije. Prema podacima druge kompanije za razvoj AI sa sjedištem u Njujorku, Hugging Face, njihov alat za generisanje teksta potrošio je oko 433 megavat-sata (MWh) struje tokom obuke,što je dovoljno za napajanje 40 prosječnih američkih domova tokom godine.

Međutim, energetski otisak AI ne završava se sa obukom. De Vrijs naglašava da kada se alat stavi u funkciju – generišući podatke na osnovu unijetih podsticaja -svaka nova generacija teksta ili slike takođe troši značajne količine računarske snage, a time i energije. Na primjer, ChatGPT može da potroši 564 MWh električne energije dnevno.

Dok kompanije širom svijeta rade na unapređenju efikasnosti AI hardvera i softvera, de Vrijs ističe da povećanje efikasnosti često vodi do povećanja potražnje, fenomen poznat kao Dževonsov paradoks. Google je, na primjer, već ugradio generativnu AI u svoj email servis i testira mogućnost pokretanja pretraživača pomoću AI. De Vrijs procjenjuje da bi, ako bi svaka Google pretraga koristila AI, to zahtijevalo oko 29,2 TWh energije godišnje, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji električne energije Irske, prenosi Telegraf.

Prema prognozama, proizvodnja AI servera će brzo rasti u bliskoj budućnosti. Do 2027. godine, globalna potrošnja električne energije povezana sa AI mogla bi da se poveća za 85 do 134 TWh godišnje, što je slično godišnjoj potrošnji zemalja kao što su Holandija, Argentina i Švedska.

Stručnjaci upozoravaju da potrošnja energije u vezi sa AI nije nešto što bi trebalo olako shvatiti i apeluju na oprez pri odlučivanju za šta će se koristiti veštačka inteligencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *