Da li je Tramp obmanuo Deutsche bank?

Dodajte komentar

Glavni tužilac Njujorka tuži Donalda Trampa i njegove saradnike zbog navodnog laganja finansijskih institucija o svojoj neto vrijednosti, što je on godinama radio u razgovoru s novinarima. Zašto bi nekome tako bogatom bilo toliko stalo do toga koliko ljudi misle da vrijedi više nego što je realno? “Bilo je dobro za finansiranje”, rekao je Tramp u intervjuu za Forbes 2015.

Ali uprkos Trampovoj halabuci, dugo je ostalo nejasno da li su njegove laži zaista bile dobre za finansiranje, ocjenjuje Forbes. Na kraju krajeva, banke sprovode due diligence zajmoprimaca. Ali dokumenti dostavljeni u dokaze tokom suđenja prošle sedmice pokazuju da je Trampov dugogodišnji zajmodavac, Deutsche Bank, nasjeo na mnoge njegove obmane, dajući iskrivljeni pogled na njenog najpoznatijeg klijenta.

Kreditni izvještaj Deutsche banka koji opisuje objekat poznat kao Wall Street 40, jednu od mnogih Trampovih zgrada, pun je grešaka. „Toranj sa 72 sprata sastoji se uglavnom u kancelarijskom prostoru“, kaže se u izveštaju. “Na osnovu pretpostavke SF-a, [Deutsche Bank] je naznačila prilagođenu vrijednost od 541,6 miliona dolara.” Prema dokumentima podnesenim Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) i poreskoj komisiji grada Njujorka, zgrada ima 63 sprata, a ne 72, kako naovdi Tramp. Ti isti zapisi takođe pokazuju da Wall Street 40 nema 1,3 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora, već 1,1 milion i manje od 1,2 miliona kvadratnih metara ukupnog prostora. Sama greška u kvadraturi bi teoretski mogla dovesti do toga da Deutsche bank precijeni taj objekat za oko 50 miliona dolara.

Trampove laži su takođe uticale na Deutscheovo razumijevanje Tramp Towera. „Zgrada od 68 spratova, sadrži stambene jedinice i kondominijume koji su u vlasništvu stanara, zajedno sa 178.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i 114.000 kvadratnih metara maloprodajnog prostora“, kaže se u kreditnom izveštaju. Ali zgrada, u stvari, nema 68 spratova – njeni brojevi spratova preskaču one od šest do 13, navodeći posjetioce da pomisle da je zdanje veće nego što zaista jeste. Takođe nema 114.000 kvadratnih metara maloprodajnog prostora. Dokument SEC-a kaže da ih ima oko 60.000. Deutsche Bank procijenila je Tramp Tower na 349 miliona dolara. Njegov kreditni izvještaj ne kaže eksplicitno kako je pogrešna kalkulacija kvadrature mogla biti uključena u njegovu procjenu.

Banka nije vjerovala svim Trampovim brojkama, ali je potcijenila dubinu Trampovih laži – grešku koju i sami Forbes priznaje da je napravio u prošlosti. Najveća greška banke mogla je biti u procjeni Trampove kolekcije klubova, koju čine Mar-a-Lago, asortiman američkih golf asocijacija i tri prekomorska golf odmarališta. Tramp je procijenio ove nekretnine, za koje izvještaj sugeripe da su u prosjeku izbacili oko 20 miliona dolara godišnjeg novčanog toka, na više od 2 milijarde dolara. Deutsche Bank je smanjila tu procjenu za skoro polovinu, navodeći vrijednost nekretnina na 1,2 milijarde dolara. Ali snižena cifra je i dalje bila za oko 500 miliona dolara veća od otprilike 700 miliona dolara do kojih je Forbes došao nakon konsultacija sa više od deset stručnjaka iz industrije.

Čini se da je Deutsche bank zauzeo pažljiviji pristup nekretninama nad kojima je držao hipoteke – Trampovom hotelu u Vašingtonu DC, golf odmaralištu u Majamiju i imovini u Čikagu. Ipak, postavlja se pitanje da li je u potpunosti razumjela tu imovinu. U kreditnom izvještaju Deutsche bank navodi da je golf odmaralište 2017. odbacilo 12,6 miliona dolara neto operativnog prihoda. Ali izvještaj o prihodima dostavljen vlastima u Majamiju, koji je Forbes dobio putem zahtjeva za slobodu informacija, navodi da je neto operativni prihod iznosio samo trećinu tog prihoda, odnosno 4,3 miliona dolara.

U Tramp International Hotelu u Vašingtonu DC, Deutsche bank je vjerovao da je Tramp Organization ostvario neto operativni profit od 7,6 miliona dolara u 2017. Ali Nadzorni odbor Predstavničkog doma objavio je revidirane finansijske izvještaje koji tu cifru ozbiljno dovode u pitanje. Te izjave pokazuju tokove novca na Trampovoj imovini ispod nule za fiskalne godine koje završavaju 31. avgusta 2017. i 31. avgusta 2018.

Tramp Organization nije odmah odgovorio na pitanja da li je lagao Deutsche bank. Činilo se da je banka potvrdila da nije imala potpuno razumijevanje imovine. „Ne možemo komentarisati detalje o tekućim ili bivšim klijentskim računima, niti suštinu pravnih potraživanja zasnovanih na određenim činjenicama za koje je [Njujorški državni tužilac], sam tvrdio da su bile nepoznate ili nedostupne Deutsche Bank u to vrijeme“, u saopštenju je naveo predstavnik Deutsche banka.

“Banka ozbiljno shvata svoje zakonske obaveze, uključujući odgovarajuće reagovanje na ovlašćene istrage i postupke”, dodao je.

Izvor: Forbes

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *