Nastavljen postupak po tužbi Sveti Stefan hotela protiv zakupca Adriatik propertiz

Dodajte komentar

Sutkinja Dijana Raičković bi uskoro trebalo da odluči da li je Privredni sud nadležan za spor koji su protiv kompanije Adriatik propertiz (AP), zakupca Svetog Stefana i hotela ,,Miločer“, pokrenuli Sveti Stefan hoteli (SSH) tražeći PDV na kirije.

Prvobitno su iz SSH pokušali da se naplate izvršenjem, ali je usvojen prigovor AP-a zbog čega se ovaj postupak preselio u Privredni sud. Iz AP-a tvrde da ovaj sud nije nadležan, jer ugovor o zakupu za sve sporove predviđa arbitražu u Londonu.

Iz SSH ukazuju da su naplatu pokrenuli nakon inspekcijskog nadzora Uprave prihoda i carina (UPC) koja je korigovala obračun i plaćeni PDV za 94 hiljade i porez na dobit za 23 hiljade eura. Predočeno im je, kako navode, da su pogrešno obračunavali PDV, te da je iznos zakupnine neto iznos, a njihova obaveza da na njega obračunavaju PDV. Ne spore da su ranije fakturisali sa preračunatim PDV-om u okviru ugovorne zakupnine i plaćali državi porez. Tvrde da je aneksom ugovora precizirano da je zakupnina u neto iznosu, te da se dosadašnja praksa Budvanske rivijere bila pogrešna, što je utvrdio i UPC.

Iz AP-a navode da nijesu u ugovornom odnosu sa SSH, imajući u vidu da je ugovor o zakupu sklopljen sa Budvanskom rivijerom, iz koje su izdvojeni SSH, i Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Tvrde da je ugovorom predviđena visina zakupnine koja uključuje PDV.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *