Počeo prvi “Montenegro Financial Markets”

Dodajte komentar

Tržište kapitala igra ključnu ulogu u ekonomskom sistemu jedne zemlje jer ima potencijal da omogući finansiranje rasta i razvoja kompanija, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na otvaranju prve međunarodne konferencije „Montenegro Financial Markets” koju je organizovala Komisija za tržište kapitala.

Milatović je kazao da crnogorsko tržište kapitala nije uspjelo da se razvije do stepena u kojem bi igralo važnu ulogu u našoj ekonomiji.

“Svjedoci smo da se tržište kapitala suočavalo sa ozbiljnim problemima uključujući nedostatak likvidnosti, probleme s fondovima iz vaučerske privatizacije, ograničenu ponudu finansijskih proizvoda, kao i sa hroničnim nedostatatkom povjerenja ulagača, što je uticalo da bude slabo privlačno i za domaće i za međunarodne investiture”, rekao je Milatović.

On je kazao da su nedovoljno razvijeno korporativno upravljanje i neadekvatni poslovni izvještaji kompanija neki od suštinskih problema sa kojima se tržište kapitala u Crnoj Gori suočavalo dugi niz godina.

“Ovi problemi, ali i neadekvatan odgovor regulatora u prethodnom periodu, na čelu sa prethodnim rukovodstvom, ali i sporost u reakciji ostalih relevantnih institucija, usporili su razvoj našeg tržišta kapitala i spriječili ga da igra važniju ulogu unutar našeg ekonomskog sistema” ocijenio je predsjednik Milatović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da potrebno uraditi sve kako bi vratili povjerenje u tržište kapitala.

„Za finansijsku stabilnost je potrebna saradnja između nosioca odlučivanja u finansijskoj sveri.Ono što je važno jeste da se Crna Gora vratila na tržište kapitala a ranije je neko pogrešnim odlukama izgurao državu sa tog tržišta. Nakon decenija zamiranja naša zemlja se vratila na berzu kroz učešće u vlasničkoj strukturi“, rekao je Damjanović.

Guverner CBCG Radoje Žugić ukazao je na pozitivne procjene Međunarodnog monetarnog fonda u vezi sa rastom ekonomije, ali i na rezultate u bankarskom sektoru.
„Svi ključni bankarski indikatori su na istorijskom maksimu što doprinosi očuvanje finansijske stabilnosti. Monetarna politika treba da bude podešena prema oporavku privrede i smanjenju inflacije“, kazao je Žugić.

Guverner je poručio da su Crnoj Gori potrebne strukturne reforme koje će dati doprinos za snažniji privredni rast.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić zahvali se svima koji su podržali ovogodišnju konferenciju i ukazao na značaj tema o kojima će se govoriti u naredna dva dana.

„Ovo je prva konferencija u organizaciji Komisije za tržište kapitala Crne Gore i nama je značajna jer ćemo predstaviti čemu stremimo i što želimo postići“, kazao je Drinčić.

Ante Žigman, predsednik Upravnog odbora Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga ukazao je na značaj Memoranduma koji je potpisa sa Komisijom za tržište kapitala Crne Gore.

„Ovaj Sporazum će pomoći obje države u ostvarivanju naših nadzornih uloga.Tu smo da razmijenimo znanje i da pomognemo jedni drugima. Suočavamo se sa povećanjem kamatnih stopa u proteklih nekoliko godina, imali smo veliku inflaciju pa je održavanje stabilnosti tržita kapitala bitno za regulatora“, rekao je Žigman.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *