Monstat: Popisom se ne prikupljaju informacije o tome koliko pojedinci imaju kuća ili stanova

Dodajte komentar

Prilikom obilaska popisnog kruga za koji je zadužen, popisivač ima obavezu da popiše sve jedinice popisa definisane zakonom (lica, domaćinstva i stanove). S tim u vezi, prikupljaju se podaci o stanovima u kojima živi domaćinstvo, kao i o praznim stanovima.

Ako u stanu živi domaćinstvo prikuplja se odgovor na pitanje Osnov po kome domaćinstvo koristi ovaj stan. Modaliteti odgovora na ovo pitanje su:

  1. Vlasnik/vlasnica stana je član/ica domaćinstva
  2. Suvlasnik/suvlasnica stana je član/ica domaćinstva
  3. Podstanarsko domaćinstvo
  4. Stanuje u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka
  5. Ostalo

U slučaju odgovora pod 1. Vlasnik/vlasnica stana je član/ica domaćinstva, ne prikupljaju se informacije o formalnom vlasniku stana/kuće. Na ovaj način, kao rezultat popisa dobiće se podatak o tome koliko domaćinstava živi u svom stanu, a koliko su podstanari ili žive u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka.

Imajući na umu da se popisom obuhvataju i prazni stanovi tj. stanovi u kojima niko ne živi, ne postavlja se prethodno pitanje, kao ni jedno drugo kojim bi se mogao utvrditi vlasnik.

Popisom će se utvrditi broj i karakteristike stanova u smislu njihove veličine i opremljenosti instalacijama.

Shodno navedenom, popisom se ne može dobiti odgovor na pitanje koliko ko ima stanova, navodi se u saopštenju Montata koje reagovanje na saopštenje ZBCG u kom je navedeno da „DPS-u popis smeta, ne iz razloga koje navode, već zbog činjenice da će se popisom doći do podataka koliko pojedini funkcioneri imaju kuća i stanova.”

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *