Scenario globalne recesije i novog ubrzanja inflacije u opasnost bi dovele 215 banaka

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond poručio je regulatorima da pooštre vaganje prijetnji koje nosi talas rastućih prinosa na obveznice s obzirom na to da stalni porast troškova zaduživanja izaziva ‘povećani rizik’ na finansijskim tržištima.

“Kada vidite velike, vrlo brze pomake, to ima veći potencijal za pokretanje nestabilnosti, jer učenici na tržištu moraju prilagoditi svoje pozicije, a postoje akceleratori u sistemu koji bi mogli proraditi”, rekao je direktor odjela za monetarna i tržišta kapitala MMF-a Tobias Adrian Financial Timesu. “Nadajmo se da će smirenost prevladati u jednom trenutku, ali sada sigurno postoji povećani rizik”, naglasio je.

Stresovi za banke

Primjedbe MMF-a dolaze usred višenedjeljnih kolebanja cijena američkih državnih obveznica. Prinosi na 30-godišnji američki dug dostigli su rekordnu vrijednost u 16 godina, preskočivši nivo od pet posto prošle nedjelje, nakon najnovijih podataka s američkog tržišta rada koji su povećali šanse da će referentne kamatne stope Feda ostati povišene duže vrijeme.

Ono što brine Fond, prema Adrianu, je izloženost kreditora, posebno onih koje je prošlog proljeća pogodila propast američke banke Silicon Valley. Premda se nedavne rasprodaje još ne ogledaju u razlike u razlici u prinosima, to bi se “naravno moglo dogoditi u nekom trenutku. “Biće sve više stresova za banke. Snažne regulatorne mjere stvarno mogu napraviti razliku”, rekao je Adrian.

Bankarska kriza u SAD-u u martu, a koja se prelila i na švajcarski Credit Suisse, razotkrila je propuste u upravljanju. Među njima i izostanak adekvatne zaštite od rasta kamatnih stopa, kao i osjetljivost na iznenadni bijeg depozita.

Fond je u najnovijem izvještaju o globalnoj stabilnosti, objavljenom u utorak na početku godišnjeg sastanka sa Svjetskom bankom u Marakešu, upozorio da bi naglo pooštravanje finansijskih uslova moglo “ponovno testirati otpornost globalnog finansijskog sistema”.

Nakon testiranja na stres oko 900 kreditora ustanovljeno je da bi većina zajmodavaca mogla podnijeti osnovni scenario koji predviđa skromni globalni rast i ublažavanje inflacije, premda bi njih 55 (među kojima su američke regionalne banke) bilo izloženo “značajnim” gubicima kapitala, piše Poslovni Dnevnik.

Zadržati kurs

Scenario globalne recesije i novog ubrzanja inflacije u opasnost bi dovele 215 banaka koje čine 42 posto globalne bankarske imovine. “Nekoliko sistemski važnih institucija u Kini, Evropi i SAD-u bilo bi pogođeno”, napominje MMF. Uprkos tim rezultatima, Adrian je pozvao središnje banke da “ostanu na kursu kako bi se inflacija trajno vratila na ciljanu”.

Među ostalim prijetnjama Fond navodi rast zaduženih pozicija, posebno na tržištima američkih državnih obveznica, pri čemu ulagači kupuju državne obveznice i prodaju povezane terminske ugovore nastojeći zaraditi na razlici cijena.

“Pozicioniranje ulagača s finansijskim polugama moglo bi biti testirano iznenadnim naletom volatilnosti tržišta obveznica, što bi ih natjeralo da oslobode pozicije i prodaju obveznice baš u trenutku kada cijene tih hartija od vrijednosti padaju”, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *