Konferencija o ekonomiji u organizaciji PKCG: Ekonomski horizont regiona

Dodajte komentar

Tradicionalna Konferencija o ekonomiji Montenegro 2023, u organizaciji Privredne komore Crne Gore, održava se 11. i 12. oktobra u hotelu Splendid, na temu „Ekonomski horizont regiona”.

Riječ je o jednom od najznačajnijih ekonomskih skupova i događaja na Zapadnom Balkanu, u čijem radu učestvuju predstavnici poslovne i akademske zajednice Crne Gore i regiona, ekonomski i eksperti međunarodnih institucija.

Konferenciju obuhvata pet panela „Kriza traje“, „Zelena tranzicija u EU i na Zapadnom Balkanu – de iure i de facto“, „Kreatori politika, da li se čujemo“, „Inovacije: Pre(D)uzmi ideju“ i „Održivost evropskih integracija i perspektive članstva u EU“, a tokom njenog trajanja organizuju se bilateralni susreti privrednika regiona, što je šansa za uspostavljanje saradnje na konkretnim poslovnim aranžmanima.

Skup su otvorili predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i direktor Asocijacije privrednih komora Evrope Eurochambres Ben Butters.

Otvarajući Konferenciju, predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić je kazala da nakon dvije decencije otkako je na Solunskom samitu izgovorena rečenica: „Budućnost Balkana je u Evropskoj uniji“, ne možemo govoriti sa mnogo optimizma o ovoj temi, te da je poruka, u susret Samitu Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu u Tirani, da su privredi regiona potrebni konkretni koraci i uključenje u ekonomsku zajednicu EU.

Prema njenim riječima, aktuelna svjetska dešavanja kao nikada ranije ukazuju na to koliko je važna dvosmjernost u odnosima regionalne i evropske ekonomije, a Zapadni Balkan se nameće kao integralni dio rješenja za globalne izazove.

– Mislim da treba da iskoristimo šansu koja nam se ukazuje, i to stvaranjem ambijenta koji će biti stimulativan, predvidljiv, što će voditi i ka većim ulaganjima u infrastrukturu. Vjerujem da će i lideri naših zemalja, na predstojećem Samitu, jasno saopštiti takvu poruku svojim partnerima iz EU – poručila je Drakić.

Najavljujući diskusiju o krizi iz ugla ekonomije i finansija, predsjednica je kazala da crnogorska ekonomija bilježi pozitivne trendove u 2023. godini i realnu stopu rasta BDP od 6,9 odsto, najveću u Evropi, ali da je to velikim dijelom rezultat povećanja broja zaposlenih, ličnih dohodaka i intenzivnog kreditiranja, turističke i potrošnje velikog broja stranih državljana koji usljed globalnih političkih kretanja borave u Crnoj Gori, te da podaci pokazuju da nažalost nije vraćeno povjerenje i interesovanje stranih investitora. Upravo investicije iz inostranstva su bile nosilac razvoja i anulirale izuzetno visok deficit na tekućem bilansu u prethodnom periodu, podsjetila je ona.

– Uz pad obima investicija i uopšte interesovanja za ulaganja, narušila se i njihova struktura koja i ranije nije bila dovoljno diversifikovana, pa sada najviše ulaganja imamo u nekretnine. Taj trend, imam bojazan, neće biti lako promijeniti, a posljedice ćemo osjetiti u narednim godinama – smatra predsjednica Komore, dodajući da se crnogorska privreda i dalje suočava sa sistemskim izazovima, kojima se rješenje dugi niz godina ne nazire.

U osvrtu na to što će se Konferencija baviti i pitanjima zelene tranzicije, predsjednica je ocijenila da nakon pandemije COVID-19 i energetske krize, ona nije samo dio naših opredjeljenja, „već je jedini mogući put održivog razvoja“.

– Sada je važno definisati kako zelenu tranziciju sprovesti što brže i na najefikasniji način, a da se ni u jednom momentu ne ugroze ekonomski procesi – poručila je ona, istakavši da se čini da Zapadni Balkan, ali i EU imaju brojne izazove na tom putu.

Još jedna važna i aktuelna tema Konferencije su inovacije. Predsjednica ističe da su donošenje Strategije pametne specijalizacije u Crnoj Gori i niz inicijativa proisteklih kroz djelovanje međunarodnih institucija učinili da se ojačaju inovaciona infrastruktura i kultura u našoj zemlji i Regionu. Uvjerena je da će predstavljanje uspješnih priča iz ove oblasti ohrabriti prije svega mlade ljude da oblikuju i unaprijede inovativne ideje koje mogu doprinijeti razvoju privrede.

– Vjerujem da ćemo ovako koncipiranom Konferencijom otvoriti najaktuelnije teme, prodiskutovati brojne izazove, a i dati predloge za odgovor na njih – zaključila je predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić.

Riječ direktora Eurochambres

Ben Butters, direktor asocijacije privrednih komora Evrope Eurochambres, u pozdravnoj riječi je istakao da se Konferencija Privredne komore održava u vrijeme kada je proširenje EU vjerovatno najviše pozicionirano na agendi Brisela u posljednje dvije decenije.

– Od početka rata u Ukrajini, proces proširenja je dobio novi zamajac, kako za ovu državu, tako i za zemlje kandidatkinje sa Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru. Evropska unija će usvojiti strategiju proširenje za nekoliko sedmica, a postoje signali da će ovo omogućiti procesima pristupanja da napreduju nakon godina mirovanja – rekao je Butters.

Prema njegovim riječima, Eurochambres podržava proces proširenja, prepoznajući moćan transformativni efekat perspektive članstva u EU. Ova asocijacija pomaže komorama članicama, uključujući PKCG ali i kompanijama koje Privredne komore okupljaju u prevazilaženju ekonomskih i društvenih izazova pristupanja Uniji.

Naglašava da su se ekonomije Zapadnog Balkana i Crne Gore impresivno oporavile u odnosu na period pandemije, te da su pokretači rasta bili lična potrošnja, izvoz i investicije. Takođe ukazuje na veliki efekat rata u Ukrajini na rast cijena energenata i hrane, sveopštu nesigurnost i rigidne finansijske uslove, što se osjetilo širom Evrope, a takođe i na Zapadnom Balkanu.

– Ohrabruje otpornost i ubrzanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori i vidimo da se jaz između vaše i brojnih EU država sve više zatvara. Ali, potrebno je još raditi na unapređenju poslovnog okruženja, borbi protiv korupcije, zelenoj tranziciji i otklanjanju barijera koje ograničavaju učešće mladih i žena na tržištu rada. Moramo više učiniti kako bi mala i srednja preduzeća našla izvore finansiranja i gradila konkurentnost kompanija kako bi one doprinosile ekonomskom razvoju i oporavku od brojnih izazova sa kojima se EU poslovna zajednica sreće – kazao je prvi čovjek Eurochambresa.

Istakao je ponos što su komore Zapadnog Balkana dio evropske porodice i snažno vjeruje da se jačanjem biznisa u regionu i saradnje između njegovih poslovnih zajednica i EU, može znatno doprinijeti tom procesu.

Mreža komora je posvećena izgradnji kapaciteta ne samo komora već i biznisa koji su njihovi članovi. Privredna komora Crne Gore je jedna od ključnih komponenti u Mreži komora Evrope – zaključio je Ben Butters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *