Godišnji skup Svjetske banke i MMF-a od 9. do 16. oktobra

Dodajte komentar

Godišnji skup Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeće danas u marokanskom gradu Marakeshu i trajaće do 15. oktobra.

Na ovom skupu će biti prisutni ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema riječima direktorica MMF-a Kristaline Georgieve, “gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu”.

Kako se navodi na stranici Svjetske banke, u najvažnije događaje ovog skupa spadaju konferencija za medije Svjetske banke, koja će biti održana 11. oktobra, kao i konferencija za novinare MMF-a dan kasnije, prenosi Tanjug.

Sastanak Odbora za razvoj MMF-a će biti održan 12. oktobra, a plenarna sjednica skupa 13. oktobra.

Međunarodni monetarni i finansijski komitet (IMFC) će održati sastanak 14. oktobra.

Skup nakon zemljotresa u Maroku

Prisutnima će se obratiti predsjednik Svjetske banke Ajay Banga, direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, direktorica UNICEF-a Catherine Russell, marokanska ministrica za energetsku tranziciju i održivi razvoj Leila Benali te mnogi drugi zvaničnici.

Svjetska banka i MMF donijeli su odluku da zajedno s marokanskim vlastima u toj zemlji, koju je pogodio zemljotres 8. septembra, održe ranije planirani godišnji skup u Marakeshu od 9. do 15. oktobra.

“Od razornog zemljotresa u Maroku 8. septembra, Svjetska banka i MMF radili su u bliskoj saradnji s marokanskim vlastima i timom eksperata kako bi temeljno procijenili kapacitete Marakesha da bude domaćin godišnjih sastanaka 2023. godine”, saopćio je ranije MMF.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *