Argentina na putu da postane vodeći latino-američki proizvođač litijuma

Dodajte komentar

Prema najnovijim procjenama, Argentina je na pravom putu da do 2030. godine parira a potencijalno čak i nadmaši susjedni Čile koji je trenutno vodeći proizvođač litijuma u ​​Latinskoj Americi. Analitičari kompanije Eurasia Group očekuju da će proizvodnja litijuma u ​​Argentini porasti pet puta sljedeće i približno deset puta do 2027. godine.

Kako je prenio portal CNBC, investitori i operateri iz cijelog svijeta bore se da se uključe u rastuće poduhvate Argentine u proizvodnji litijuma.

Analitičari konsultantske kompanije Eurasia Group kažu da proizvodnja litijuma u ​​Argentini zavisi od predstojećih predsjedničkih izbora, odnosno načina na koji njihov ishod uticati na makroekonomske izglede te zemlje.

Kako naglašavaju, ulozi Argentine su veliki, prije svega zbog njene mogućnosti da razvije snažan lanac snabdevanja i litijumom i litijumskim baterijama.

„Ako se argentinski litijumski ‘bum’ uguši, to će ometati snabdevanje sredstvima potrebnim za revoluciju električnih vozila (EV), posebno kasnije ove decenije kada se očekuje da se dodatno zaoštri odnos ponude i tražnje litijumom“, kažu analitičari zaposleni u toj kopmaniji.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Litijum, koji se ponekad naziva i „bijelo zlato“ zbog svoje bele boje i visoke tržišne vrijednosti, smatra se kritičnom komponentom takozvane energetske tranzicije, jer se koristi za proizvodnju auto-baterija, kao i drugih vrsta baterija za skladištenje električne energije. Pored toga, on se koristi i u baterijama za mobilne telefone, kao i u punjivim baterijama za laptopove.[/box]

Latinska Amerika trenutno proizvodi oko 35 odsto litijuma u svijetu, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, a u toj proizvodnji prednjače Čile (26 odsto) i Argentina (6 odsto). Procjenjuje se da region drži više od polovine globalnih rezervi litijuma, uglavnom lociranih u Argentini (21 odsto) i Čileu (11 odsto).

Argentina trenutno ima dva projekta za ekstrakciju litijuma, jedan u sjevernoj provinciji Katamarka i drugi u susjednoj Salti. Predviđa se da će obije operacije udvostručiti proizvodnju 2024. godine, a trenutno se priprema još 10 projekata za rudarenje i proizvodnju litijuma.

ČILE INSISTIRA NA JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU

Čile je drugi najveći svetski proizvođač i prerađivač litijuma, posle Australije.

Ljevičarski predsjednik Čilea, Gabrijel Boric objavio je u aprilu da država preuzima većinski udio u litijumskoj industriji u toj zemlji, što vodećlju ljudi iz čileanskog biznisa nisu dočekali sa radošću.

Ovaj potez je protumačen kao kvazinacionalizacija čileanske industrije, pri čemu privatne kompanije sada moraju da uđu u partnerstvo sa vladom kako bi iskoristile resurse litijuma u ​​zemlji.

Srbija je krajem 2021. i porečtom 2022. godine obustavila projekat Jadar za eksploataciju litijuma u blizini Loznice, zbog velikih protesta građana, ali se u posljednje vrijeme u javnosti ponovo pokrenula priča o tom projektu.

Projekat Jadar namjeravala je da sprovede druga po veličini rudarska kompanija u svijetu, Rio Tinto, prenosi Novaekonomija.

Pad cijene litijuma

Cijene litijum karbonata u Kini trgovale su se za oko 166.500 juana (23.124 američkih dolara), što je pad od skoro 70 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Gledajući unaprijed, međutim, očekuje se da će potražnja za litijumom biti povećana sve većom primenom tehnologija čiste energije, a neki analitičari vjeruju da bi cijene mogle da skoče na rekordno visoke nivoe pošto svijet počne da se suočava sa njegovom nestašicom.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *