Gorivo za trajektnu flotu bez akciza za 280.000 eura

Dodajte komentar
Foto: RTCG

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom zaključilo je sa kompanijom “Jugopetrol” ugovor o nabavci goriva za pogon trajektne flote, vrijedan 280.000 eura sa PDV-om, piše u ugovoru u koji “Vijesti” imaju uvid.

Ugovor je sklopljen na period od godinu ili do utroška raspoloživog novca za kupovinu goriva (što prije nastupi), a “Jugopetrol” je obavezan da gorivo autocisternama dovozi i u trajekte Morskog dobra tankuje u Lepetanima.

Morsko dobro će eurodizel od “Jugopetrola” kupovati bez akcize jer je ta firma iskoristila zakonsku mogućnost da za potrebe djelatnosti pomorskog prevoza nabavlja gorivo oslobođeno od te dažbine, pa im je Uprava prihoda i carina odobrila kupovinu bezakciznog goriva pojedinačno za svaki od ukupno osam trajekata sa kojima raspolaže.

Isti slučaj je godinama bio i kod prethodnog privatnog operatera trajektne linije u Boki – kompanije “Pomorski saobraćaj” koja je od države godišnje dobijala kvotu od 1,1 milion litara bezakciznog goriva.

Prema ugovoru koji su krajem prošlog mjeseca potpisali direktori Morskog dobra Mladen Mikijelj i “Jugopetrola” Vasileios Banagopoulos, naftna kompanija je ponudila cijenu po litru eurodizela od 0,866 eura bez PDV-a. Međutim, cijena će se tokom trajanja ugovora mijenjati jer je predviđeno da se “vrijednost preuzete robe obračunava po važećim cijenama na dan preuzimanja robe, u skladu sa uredbom i načinom na osnovu kojih se formiranju maloprodajne cijene naftnih derivata, a koja cijena je umanjena za iznos akcize”.

“Pojedinačne cijene će se mijenjati, odnosno usaglašavati u skladu sa uredbom i načinom na osnovu kojih se formiranju maloprodajne cijene naftnih derivata”, piše u članu 5 ovog ugovora.

To u praksi znači da Morsko dobro po trenutno važećoj cijeni od 0,866 eura za litar eurodizela bez PDV-a, od “Jugopetrola” može sada da kupi ukupno 267,2 hiljade litara goriva. Ovo je, otprilike, tek četvrtina godišnjih potreba flote ove kompanije, a što potvrđuje i činjenica da je Morsko dobro već sredinom juna na sličnom ovakvom tenderu kupilo (i u međuvremenu potrošilo) goriva za trajekte u vrijednosti od 250.000 eura sa PDV-om.

Ukupna prosječna potrošnja goriva cijele flote kojom trenutno raspolaže Morsko dobro pod uslovom da svih osam trajekata voze 24 sata dnevno, a što se nikada još nije desilo, te da je riječ o vožnji isključivo ekonomskom brzinom, bez većih naprezanja brodskih strojeva u nepovoljnim meteo-uslovima, bila bi oko 4.970 litara eurodizela na dan. Međutim, s obzirom na to da se čak i u najopterećenijim ljetnjim mjesecima istovremeno koristilo pet do maksimum šest trajekata, a da ni svi oni nisu radili 24 sata dnevno, ukupna potrošnja goriva je u realnim okolnostima značajno manja i iznosila je oko 3.000 litara na dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *