Pokrenuta istraga o subvencijama za kineska električna vozila

Dodajte komentar

EU je saopštila da “ima dovoljno dokaza o nelegalnim kineskim subvencijama” za električne automobile i da je zvanično pokrenula istragu.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izazvala je nezadovoljstvo u Kini kada je prošlog mjeseca objavila da će Brisel pokrenuti istragu o subvencijama.

Neki strahuju da bi akcija EU mogla da dovede do trgovinskog rata nakon što je Peking upozorio da će istraga nanijeti štetu trgovinskim odnosima između dvije strane.

“Komisija ima dovoljno dokaza koji pokazuju da postoje subvencije, kao i uzročne veze dovoljne za pokretanje istrage o subvencijama”, objavljeno je u “Službenom glasniku EU”, prenio je AFP.

Obavještenje sadrži detalje o tome da je Komisija pronašla dokaze o kreditima po povoljnim stopama, poreskim olakšicama i komponentama koje su kupljene veoma jeftino.

Istraga mora da bude završena u roku od 13 mjeseci, iako EU može da uvede privremene mjere protiv subvencija u periodu od devet meseci od danas.

Ukoliko EU zaključi da postoji nepoštena praksa, mogla bi da nametne carine kineskim proizvođačima automobila iznad standardne stope od 10 odsto koja važi u Uniji.

(Srna)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *