Rast indeksa na Wall Streetu

Dodajte komentar

Indeksi na njujorškoj berzi zaključili su trgovanje u zelenom. Dionicama američkog diva parfema i kozmetičkih proizvoda Cotyja počelo je u četvrtak trgovanje na pariškoj berzi, proširujući krug potencijalnih ulagača na evropski kontinent, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Dow Jones indeks završio je trgovanje na 33.666,34 boda, što je 0,35 posto manje nego u srijedu. Indeks 500 najvećih američkih kompanija S&P 500 formirao se na vrijednosti 4299,70 bodova, što je 0,59 posto više nego na početku. Tehnološki indeks Nasdaq ojačao je 0,83 posto i zaključio trgovanje na 13.201,28 bodova.

Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla posljednjeg trgovinskog dana u nedjelji, s hongkonškim Hang Seng indeksom koji je predvodio rast u regiji i porastao za više od 2%. To dolazi dok trgovci procjenjuju ključne ekonomske podatke iz Japana, uključujući septembarsku stopu inflacije za Tokio. Podaci iz glavnog grada smatraju se vodećim pokazateljem trendova u cijeloj zemlji.

Indeks potrošačkih cijena u Tokiju porastao je 2,8% u rujnu u odnosu na godinu prije, ublaživši se u odnosu na rast od 2,9% u avgustu. Temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene svježe hrane, iznosila je 2,5%, što je niže od očekivanih 2,6% u anketi Reutersa.

Japan je takođe objavio podatke o nezaposlenosti, industrijskoj proizvodnji i prodaji na malo za avgust.

Japanski Nikkei 225 dobio je 0,1% u ranoj trgovini, dok je Topix nastavio gubitke i pao 0,51%.

U Australiji je S&P/ASX 200 napredovao 0,44%, oporavivši se nakon trodnevnog niza gubitaka.

Tržišta Južne Koreje i Kine zatvorena su zbog praznika.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *