Saudijski fond za razvoj zainteresovan za investiranje u CG

Dodajte komentar

Saudijski fond za razvoj zainteresovan je da sa Vladom Crne Gore intezivira saradnju u ključnim oblastima, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako su naveli, ministar Aleksandar Damjanović sa timom sastao se sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, Bandreom Albazaiem, generalnim direktorom za razvoj i Salehom Al Obaidom, specijalistom u sektoru za operacije tog fonda, sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje na nivou dvije države.

Predstavnici Saudijskog fonda za razvoj (SFD) inicirali su sastanak sa Damjanovićem nakon sastanka koji je održan u Njujorku ovog mjeseca, između ministra turizma Saudijske Arabije i predsjednika Borda direktora SFD-a Ahmed Al Kateba i premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, gdje su prepoznate mogućnosti unaprjeđenja međusobnih državnih odnosa.

– Cilj današnje sastanka bio je da se bliže sagledaju mogućnosti realizacije zajedničkih projekata i potencijalnog investiranja Saudijskog fonda za razvoj u razvojne projekte Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Govoreći o investicionoj klimi Crne Gore i razvojnim ciljevima, Damjanović je ukazao na prioritetne oblasti za ulaganje, a to su infrastruktura, energetika, turizam, obrazovanje i zdravstvo.

Albazai je naglasio opredijeljenost fonda koji predstavlja, a koji posluje 49 godina i ima uspješnu saradnju sa 90 država, da i sa Vladom Crne Gore intenzivira saradnju u ključnim oblastima.

– Budući da je priprema budžeta za 2024. godinu u finanlnoj fazi, a uzimajući u obzir zainteresovanost arabijske strane, dogovoreno je da se u što skorijem roku zajednički analizira lista prioritetnih projekata naše države i razmotre opcije partnerstva u njihovoj potencijalnoj realizaciji – naveli su iz resora finansija.

Tokom otvorenog i konstruktivnog dijaloga, potvrđena je namjera obje strane za podsticanje bilateralne i ekonomske saradnje dvije države i potreba ubrzanog iniciranja zajedničkih aktivnosti.

– Spremnost za podršku i partnerstvo, Kraljevina Saudijska Arabija prethodno je iskazala, polovinom septembra, opredijelivši grant od 3 mil USD za razvoj sektora obrazovanja Crne Gore – zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *