Žugić: Banke stabilne

Dodajte komentar

Ključni problemi crnogorske ekonomije su konkurentnost realne ekonomije, likvidnost ali i pogoršanje kvaliteta i nivoa direktnih stranih investicija, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić u emisiji “Takulin” na Gradskoj TV.

Žugić kaže da je bankarski sistem stabilan, uprkos rastu kamatnih stopa koje su dva i po puta manje nego što je rast Euribora.

“Ja vjerujem u naše resurse, imamo ih dovoljno, ali treba da prepoznamo i ranjivost pojedinih segmenata naše ekonomije. Ključni problem jeste konkurentnost realne ekonomije, likvidnost ali i pogoršanje kvaliteta i nivoa stranih direktnih investicija. U fiskalnoj sferi mi danas imamo suficit ali i velika dospjeća javnog duga od milijardu i 150 miliona eura gdje očekujemo kamate koje su mnogo neizvjesnije jer imamo visoku inflaciju, snažan rast Euribora i negativan makroekonomski ambijent”, pojasnio je Žugić.

U finansijskoj sferi, ističe guverner, banke su impresivno dobre sa ključnim parametrima koji su na istorijskom maksimumu i u pozitivnom trendu. Jedini indikator koji blago raste jeste kamatna stopa ali i njen rast je, naglašava, dva i po puta manji nego što je rast Euribora, kamatne stope evropskog tržišta.

“Ekonomija treba da napravi bolji životni standard našim građanima. Ali, ako imate u drugom kvartalu rast crnogorske ekonomije 6,9 nesporno, čuli smo od predstavnika vlade da je to najveći rast u Evropi, pa tek poslije nas Island. Međutim, ja sam više pobornik realnog rasta kroz širenje ekonomske baze, kroz nove projekte, širenje u turističkoj sferi, izmjenu strukture ekonomije i veće proizvodne kapacitete. Kada je riječ o direktni stranim investicijama u prvih šest mjeseci imali smo snažan pad stranih direktnih investicija i, što je još negativnije, kvalitet, odnosno struktura tih investicija je jako nepovoljna jer nemamo ulaganja u znanja i vještine. Isto tako visok je stepen pada i direktnih stranih investicija, nešto ispod 30 odsto”, zaključio je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *