Saradnja sa Mastercardom: Mercedes uveo opciju plaćanja goriva ili struje otiskom prsta

Dodajte komentar

Zajednički projekt Mercedesa i Mastercarda omogućava vlasnicima novijih modela automobila plaćanje goriva putem usluge Mercedes pay+, samo očitavanjem otiska prsta na središnjoj konzoli

Vlasnici novijih automobila marke Mercedes-Benz u Njemačkoj od sada mogu početi da plaćaju gorivo jednostavno, iz samog automobila, digitalno i beskontaktno, samo otiskom prsta. Rezultat je saradnje kartičarske kuće Mastercard i Mercedesa. Usluga je nazvana Mercedes pay+, a opisuju je kao tehnologiju kojom “automobil postane način plaćanja”.

Ovo je prvi nativni sistem za digitalna plaćanja ikada ugrađen u jedan automobil, kojim se može za sada plaćati tek gorivo na benzinskim pumpama, njih više od 3.600 širom Njemačke. Podržane su Mastercardove debitne kartice, a sistem je dostupan u automobilima s novim Mercedesovim infotainment sistemom MBUX.

Mercedes je tako postao prva marka koja je u svoja vozila ugradila podršku za sstem  Secure Card on File. On podatke o plaćanju prenosi bežično, zaštićene enkripcijom, a ima potencijal značajno da olakša proces plaćanja. Sve što korisnik mora učiniti prilikom inicijalizacije plaćanja jeste da očita svoj otisak prsta na centralnoj konzoli vozila, a automobil i platni sistem odraditće sve ostalo.

Partneri na projektu optimistični su u pogledu prihvatanja tog načina plaćanja. Njihovo je ranije istraživanje pokazalo da otprilike svaki drugi vozač, mlađi od 40 godina, želi da za dobra i usluge plaća na ovaj način. Njih oko 60% plaćalo bi primarno gorivo na benzinskoj stanici ili struju na punionici direktno iz vozila, prenosi Autonet.

Sistem  je osmišljen kako bi olakšao taj proces. Jednom kada vozilo stigne na kompatibilnu pumpu i zaustavi se, na infotainment ekranu će se pokrenuti aplikacija Mercedes me Fuel & Pay. Vozač mora tek odabrati koje godivo ili punjač želi koristiti, a sistem će mu odmah izračunati i najviši iznos koji će morati da plati za gorivo ili struju, prema trenutačnom stanju rezervoara ili baterije. On će to potvrditi otiskom prsta, a nakon točenja goriva ili punjenja baterije, trošak će automatski biti terećen na odabranu Mastercard karticu. Vozač potom može odmah napustiti stanicu, a račun će dobiti putem elektronske pošte.

Foto: paymentscardsandmobile

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *