U kojoj evropskoj državi ima najviše slobodnih radnih mjesta?

Dodajte komentar

Evropsko tržište rada se oporavlja, ili barem pokazuje znakove oporavka, od posljedica koronavirusa, ali je još uvijek daleko od ispunjavanja zahtjeva radnika i poslodavaca.

Posljednji statistički podaci pokazuju smanjenje slobodnih radnih mjesta na tržištu rada, uz povećanje zaposlenosti u drugom kvartalu godine.

Stopa slobodnih radnih mjesta, udio ukupnih radnih mjesta koja su upražnjena, smanjena je sa 2,8 posto u prvom kvartalu na 2,7 posto.

U istom periodu, stopa zaposlenosti osoba starosti 20 – 64 godine iznosila je 75,4 posto, što je blagi porast od 0,1 procentni poen.

Međutim, zabilježen je širi trend. Dugoročna stopa slobodnih radnih mjesta u EU nastavila je rasti svake godine, ne uspijevajući da uskladi ponudu sa potražnjom.

Stopa slobodnih radnih mjesta u EU nastavila je rasti od 2020. godine, kada su mnogi ljudi dobili otkaz ili otpušteni kako bi smanjili troškove zbog pandemije.

Uprkos povećanju stope zaposlenosti u drugom tromjesečju, u ranijem izvještaju Evropske komisije navodi se da postoji manjak radne snage i nedostatak vještina.

Otvaranje novih radnih mjesta i potreba za zamjenom radnika koji odlaze u penziju izazivaju “nedostatak”, što se odražava u ovim statistikama.

Ove nestašice će se vjerovatno povećati, prema izvještaju, s predviđenim padom radno sposobnog stanovništva sa 265 miliona u 2022. na 258 miliona do 2030. godine.

Koja država ima najviše slobodnih radnih mjesta

Među državama članicama EU sa brojkama dostupnim Eurostatu, Holandija je imala najveću stopu slobodnih radnih mjesta u EU, sa 4,7 posto ukupnih radnih mjesta koje još treba popuniti.

Bugarska i Rumunija su, s druge strane, u istom kvartalu zabilježile samo 0,8 posto slobodnih radnih mjesta.

Među slobodnim radnim mjestima oglašenima na internetu u istom periodu, najtraženiji su programeri softvera i prodajni asistenti.

Poslovi u oglašavanju, marketingu i proizvodnji također su imali značajan broj slobodnih radnih mjesta, pored inženjeringa i istraživanja i razvoja.

Da li nedostatak radne snage u Evropi zadržava poslove upražnjenim?

U poređenju sa stopama slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju 2021. i 2022. godine, ovogodišnja brojka leži između ove dvije.

Stopa slobodnih radnih mjesta u EU iznosila je 2,2 posto u drugom kvartalu 2021., odmah nakon otvaranja glavnih tržišta. Dostigao je 3 posto u drugom tromjesečju 2022. i od tada je počeo opadati.

Statistike širom zemalja pokazuju borbu kontinenta da popuni radna mjesta, što se često pripisuje nedostatku kvalifikovane radne snage.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *