Sva potraživanja iz rada od 2008. do 2020. zastarijevaju iduće godine

Dodajte komentar

Sva novčana potraživanja iz rada nastala od 23. avgusta 2008. do 2020. godine zastarijevaju od 7. januara iduće godine. Kako je objasnio Pobjedi advokat dr Miloš Vukčević, Zakon o radu koji je na snazi i koji se primjenjuje u članu 211 propisuje da novčana potraživanja iz rada nastala od 23. avgusta 2008. godine do stupanja na snagu ovog zakona, zastarijevaju u roku od četiri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

-Uzimajući u obzir da je Zakon o radu stupio na snagu 7 januara 2020. godine, to znači da sva novčana potraživanja iz rada nastala u periodu od 23. avgusta 2008. godine (manje obračunata i isplaćena zarada, neisplaćeni godišnji odmori, manje obračunat startni dio zarade, neisplaćen regres, zimnica, noćni rad i slično) zastarijevaju 7. januara iduće godine kazao je Vukčević.

-Poslodavac koji je u ovom slučaju dužnik po proteku zastarnog roka nije više u obavezi da ispuni svoju novčanu obavezu. Drugim rij ečima, krajnji rok za podnošenje tužbi kojima bi se zahtijevala isplata novčanih potraživanja iz rada za period od 23. avgusta2008. godine do 7. januara2020. godine je 6. januar 2024. godine objasnio je Vukčević ipodsjetio daje prethodni Zakon o radu iz 2008. godine propisivao da novčana potraživanja iz rada ne zastarijevaju, dok važeći uvodi zastarni rok od četiri godine.

-S tim što je za ovaj period 2008. do 2020. godine kada se primjenjivao stari Zakon o radu i kada novčana potraživanja iz radanijesu zastarijevala, propisuje u članu 211 prelazno rješenje, datapotraživanjazastarij evaju u roku o d četiri go dine od dana stupanja na snagu Zakona o radu, a taj rok ističe 7. januara iduće godine. Ovo se ne odnosi na postupke za naplatu novčanih potraživanja iz rada koji su već pokrenuti pred sudom, jer nakon podnošenja tužbe dolazi do prekida zastare poručio je Vukčević.

Iz Unije slobodnih sindikata su izjavili da su članstvu i široj javnosti prezentovali novine Zakona o radu i akcentovali rokove zastare.

-Moramo istaći da u radnom zakonodavstvu zemalja regiona nema povoljnijeg zakonskog rješenja o roku zastare potraživanja iz radnog odnosa, već je taj rok kraći od propisanog u našem zakonu poručili su iz USSCG i ocijenili da je taj zakon dugo bio tema rasprava u institucij ama i medijima, pa je javnost bila u dovoljnoj mjeri upoznata sa novinama.

Predmeti traju godinama

Oni poručuju da se institut oročavanja ne može dovesti u vezu sa odugovlačenjem sudskih procesa.

U Crnoj Gori, za razliku od zemalja EU, ne postoj e specijalizovani sudovi za sporove iz radnog odnosa zbog č ega ovi predmeti, koji po svojoj prirodi moraju biti hitni, traju i po nekoliko godina, što dovodi do štetnih posljedica po radnika, njegovu porodicu, poslodavca i samu državu kazali su iz USSCG dodajući da oni već sedam godina predlažu formiranje ovih sudova ili posebnih odjeljenja u okviru postojećih sudova.

Nestvarno zvuči podatak da su prvi sudovi samo za radničke sporove osnovani u Francuskoj 1806. godine, a da Crna Gora ovaj sistem nema uređen ni sada. Nerijetko se dešavaju problemi sa sprovođenjem sudskih odluka u praksi, s obzirom na to da se zbog dugotrajnosti postupka događa da poslodavac prestane da postoji ili se nad preduzećem otvori stečaj. Pored dužine trajanja i troškovi postupka utiču na nedovoljnu efikasnost same procedure. Osim navedenog, sudska praksa po određenim pitanjima, koja su često predmet radnih sporova, nije ujednačena, pa se dešava da o istoj pravnoj stvari sudovi presuđuju različito kazali su iz USSCG.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *