Raspisan novi konkurs za direktora Rudnika uglja

Dodajte komentar

Odbor direktora Rudnika uglja (RUP) raspisao je u ponedeljak oglas za izbor izvršnog direktora najveće pljevaljske kompanije, nakon što je to mjesto nedavno ostalo upražnjeno poslije smjene Milana Lekića sa te funkcije.

Lekić je smijenjen nakon što je inspekcija rada utvrdila da je za izvršnog direktora izabran bez konkursa, iako je to bila zakonska obaveza.

Odbor direktora RUP-a imenovao je Lekića za izvršnog direktora 12. aprila 2021.godine.

Lekić je “Vijestima” juče kazao da će se prijaviti na konkurs i da prikuplja potrebnu dokumentaciju.

Pored opštih uslova predviđenih Zakonom o radu kandidat mora da ima najmanje VII-1 stepen stručne spreme tehničke ekonomske ili pravne struke i radno iskustvo od najmanje pet godina u struci.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja javnog oglasa a izvršni direktor se bira na period od četiri godine.

Za izvršnog direktora, kako se precizira u konkursu, ne može biti izabran kandidat kojem je isplaćena otpremnina po osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa u privrednom društvu, javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, čiji je većinski vlasnik država, odnosno jedinica lokalne samouprave ili država, u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine.

Lekiću ova norma ne može biti smetnja jer je istekao rok od pet godina kada mu je u pljevaljsko preduzeće Vodovod, nakon sporazumnog prekida radnog odnosa, isplatilo otpremninu od osam hiljada eura.

Njemu je ovo mogla da bude smetnja prilikom izbora za izvršnog direktora 2021. jer je zasnovao radni odnos u firmi u državnom vlasništvu u roku manjem od pet godina od isplate otpremnine.

Lekić je “Vijestima” nedavno kazao da nije znao da je stupanjem na funkciju izvršnog direktora RUP-a u aprilu 2021. potencijalno prekršio Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prema informacijama “Vijesti” Odbor direktora pljevaljskog Vodovoda naredne sedmice će razmatrati da li Lekić treba da vrati otpremninu.

Prema članu 33 Zakona o zaradama u javnom sektoru, zaposleni ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, sporazumnog raskida prestanka radnog odnosa ili proglašenja tehnološkog viška. Dodatno po članu 48c, zaposleni kome prestane radni odnos na osnovu sporazumnog prestanka, a ostvari pravo na otpremninu, ne može se zaposliti u javnom sektoru tj. svim institucijama, pravnim licima i privrednim društvima obuhvaćenim članom 41 ovog zakona u periodu od pet godina od dana prestanka rada. Navodi se i da ovo ograničenje ne važi za onog koji vrati cijeli iznos otpremnine.

Lekić se ranije odrekao znatno veće otpremnine u RUP koja ga je sledovala kao izvršnog direktora kompanije.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *