Damjanović: Popis najvažniji državni posao ove godine, biće to praznik demografije

Dodajte komentar

Popis će početi za 45 dana, odnosno od 1. do 15. novembra i biće to najvažniji državni posao tekuće godine, poručio je, na današnjoj sjednici Vlade, ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović.

– Imajući u vidu politički kontekst u Crnoj Gori, biće to praznik demografije. Aktivnosti koje se tiču popisa teku punim intenzitetom. Mislim da smo sve uradili u okviru zakonodavnog i institucionalnog dijela, kako nikome ne bi palo na pamet da ometa ovaj proces –  istakao je Damjanović.

Dodao je da su kroz budžet obezbijeđena sva sredstva i tehničke pretpostavke.

– Neophodno je do kraja popisa budemo fokusirani da sve institucije daju doprinos – naglasio je ministar.

Najavio je da će u svrhu remonta vagona, Željeznički prevoz Crne Gore, uz garancije države, kreditno će se zadužiti dva miliona eura kod kompanije Eurofima.

Abazović: Od popisa ne praviti prebrojavanje

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da se od popisa ne trebaju praviti izbori i neko prebrojavanje, te dodao da ga treba posmatrati kao smjernicu za razvoj države.

– Ovo nije prebrojavanje, ovo je samo dobro za dugoročne strategije za ekonomski razvoj države. Moramo imati podatke iz cijele države. Znate da je standard da se popis radi na svakih 10 godina, mi smo već u kašnjenju. Dajte da to završimo uspješno u novembru i iskoristimo sve podatke kao input za dalji razvoj Crne Gore – rekao je on.

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović saopštio je da ta institucija sprodi završne pripreme za popis.

– Sprovedene su sve planirane procedure javnih nabavki. Usvojeni su popisni obrazci. Formirane su popisne komisije. U cilju zaštite i bezbjednosti, Uprava je donijela mjere u cilju sprečavanja sajber napada – rekao je Pejović.

On je dodao da Uprava za statitstiku čini sve da popis prođe u najboljem redu, a najavljena je i promocija popisa kojom će informisati javnost o značaju procesa.

– Nadamo se da ova statistička akcija neće biti ispolitizovana – poručio je Pejović.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić naglasio je da su predstavnici SNP-a u Vladi jako zadovoljni što se može krenuti sa, kako je kazao, realizacijom procesa značajnog za državu Crnu Goru.

– Zahtjevali smo da dođe do popisa kako bi se došlo do pravih podataka i budućih smjernica za razvoj Crne Gore. Puna podrška da ovo prođe na jedan demokratski i pravi način. Moramo da prekinemo praksu koja je bila u prethodnom periodu i koja je dovodila do tenzija i podjela u Crnoj Gori – smatra Šćekić.

Pobjeda

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *