Država se upisala kao vlasnik imovine Pošte, vrijedne 16 miliona

Dodajte komentar

Nezavisni revizor MV Konsalt dao je Pošti Crne Gore negativno mišljenje prilikom revizije finansijskih iskaza za 2022. godinu. Revizor je kazao da brojna pitanja imaju značajni i prožimajući uticaj na finansijske iskaze, te da priloženi finansijski iskazi, ne prikazuju fer i istinito finansijsko stanje Pošte Crne Gore na dan 31. decembar 2022. godine.

Negativno mišljenje, koje je rijetkost kad je u pitanju komercijalna revizija, MV konsalt je dao najviše zbog problema oko vlasništva nad zemljištom i objekatima.

-Uvidom u pojedinačne listove nepokretnosti u kojima su evidentirane nepokretnosti koje su prikazane u poslovnim knjigama Društva, na pojedinim brojevima istih, upisana je država Crna Gora u obimu prava svojina 1/1, Vlada Crne Gore, raspolaganje, a dru štvu su date nepokretnosti na upravljanje. Nepokretnosti društva, odnosno zemljište i objekti u ukupnom iznosu 28.563.829 eura sadašnja vrijednost, predstavljaju 63,81 odsto od ukupne aktive Društva koja iznosi 44.764.890 eura. Od navedenog iznosa nepokretnosti, koje suupisane kao svojina na Državu i na dru ga pravna i fizička licaukupno iznose 16.551.785 eura ili 57,95 odsto ukupno prikazanih nepokretnosti u poslovnim knjigama Društva od kojeg iznosa se na državu Crnu Goru odnosi 16.367.136 eura svojina 1/1, korišćenje Vlada Crne Gore, a Društvu je upisano pravo na upravljanje, iznos od 46.339 eura, država ima pravo svojine, a Društvo se ne pominje niti u jednom obimu prava raspolaganja i iznos od 138.310 eura koji se odnosi na nepokretnosti na kojima pravo svojine imaju druga pravna i fizička lica – pojasnili su revizori prilikom davanja negativnog mišljenja.

Revizor je utvrdio uvi dom u l istove nepokretnosti da za imovinu Pošte vrijednu 860 hiljada eura, odnosno za tri odstoukupnih nepokretnosti, nema dokaza o vlasništvu. Utvrđeno je i da je na 29,37 odsto nepokretnosti pravo svojine ili susvojine. Ta imovina je vrijedna 8,34 miliona eura. Kao korisnik, sukorisnik i sopstvenik, Pošta je upisana na 8,64 odsto ukupnih nepokretnosti, dok 1,03 odsto čini imovina sa pravom korišćenja.

Zbog imovine Pošte, lani Vlada nije htjela dausvoji izvještaj o ra du tog preduzeća. Takođe, to je bio glavni razlog za kašnjenje u predaji iskaza za 2022. godinu Upravi prihoda i carina. Revizor je u revizorskom izvještaju utvrdio titulare imovine Pošte, ali i naveo da nisu dobili na uvid odluku o raspolaganju imovinom od strane Vlade, niti da je takva odluka poznata preduzeću. Takođe, kako su naveli, nisu dobili ni ugovore o davanju na upravljanje nepokretnostima jer ti ugovori nisu ni zaključeni.

-Naše je mišljenje da se u konkretnom slučaju radi o vršenju svojinskih ovlašćenja na stvarima u državnoj svojini saglasno čl. 4 stav 3, Zakona o državnoj imovini. Dakle, smatramo da Pošta CG kao pravno lice mora da posjeduje imovinu, te da su dosadašnji upisi kod Uprave za nekretnine, ne samo pravno valjani, već i da ne uzrokuju nove obaveze po osnovu donijetih zakona, posebno ne one koje proizilaze iz čl. 66 i 67 Zakona o državnoj imovini naveo je revizor koji je u postupku revizije tražio i stručno mišljenje Ministarstva finansija.

MF je u mišljenju navela da je Upravi za nekretnine dostavila materi jal i uputstvo iz 2009. godine po kojem imovina Pošte treba da se upiše kao svojina Crne Gore – Pošta Crne Gore.

U 2023. godini, menadžment Pošte je pokrenuo više inicijativa za rješavanje pitanja imovine i njen povratak u prvobitno stanje, od nosno da bude imovina Pošte, a ne države. Traži li su d a Ministarstvo finansija izvrši nadzor nad radom katastra i informiše Vladu o problemu koji Pošta ima sa imovinom, te donese zaključke da se problem riješi. Zahtjev su uputili i predsjedniku Vlade, a krajem aprila su Specijalnom državnom tužilaštvu uputili obavještenje o protivpravnom prenosu prava svojine nad nepokretnostima sa Pošte na državu. Takođe, krajem aprila su podnijel i tužbu pred Osnovnim sudom protiv države i Vlade – Uprave za katastar.

Potraživanja zbog pljački 574,4 hiljade

Revizor je skrenuo pažnju da u poslovnim knjigama Pošte nisu evidentirani depoziti u kasama, odnosno, potraživanje od zaposlenih po osnovu novca u kasama.

Popis 31.12.2022. godine, je obuhvatio navedene depozite u iznosu 325.881 eura. Depoziti u blagajnama Društva sunovacCKB. Na osnovu dobijenog IOS-a od CKB AD Podgorica na dan 31.12.2022. godine, banka je prikazala potraživanje po ovom osnovu od Društva. Takođe, prikazana su potraživanja od osiguravajućih društava u iznosu 574.385 eura, a po osnovu dvije pljačke koje su se desile u toku 2021. godine navedeno je u izvještaju.

Tim povodom su u toku sudski postupci.

Društvo, u konačnom, očekuje pozitivne ishode spora, te stoga nije izvršilo rezervisanja po ovom osnovu u svojim poslovnim knjigama.

Potrebna nova procjena

Revizor je istakao i da je potrebno uraditi procjenu nepokretnosti i opreme u skladu sa MRS16, s obzirom da je poslednji put izvršena radi transformacije društva 30. septembra 2021. godine od strane nezavisnog procjenjivača.

Društvo je angažovalo ovlašćenog procjenjivača da izvrši procjenu imovine i kapitala, ali upravo iz razloga, što Društvo ima problem sa utvrđivanjem prava svojine na nepokretnostima i očekuje usled preduzetih radnji pred nadležnim organima da izvrši povraćaj nepokretnosti koje su bile i imovina i kapital Društva, ista je prekinuta. Društvo nije posebno evidentiralo investicione nekretnine, već iste prikazalo u okviru nekretnina. Nijesmo u mogućnosti da utvrdimo efekte odstupanja od MRS 16, koji se odnosi na fer vrijednost nekretnina i opreme iskazanih u bilansu stanja na dan 31.12.2022. godine, kao i obezvređenje sredstava u skladu sa MRS 36 navodi se u izvještaju.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *