Cijene hrane od 2019. veće za 44 odsto

Dodajte komentar

Građani Crne Gore svakodnevno su suočeni sa rastom cijena osnovnih životnih namirnica. Tako su prema podacima Monstata cijene hrane od 2019. veće za 44 odsto i imaju trend rasta.

Na cijene osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori utiče više faktora – malo tržište, ograničena domaća proizvodnja, a u znatnoj mjeri i cijene naftnih derivata. Vlada je u martu ove godine u saradnji sa trgovačkim lancima sprovela akciju ,,Stop inflaciji“, pa su cijene nekih artikala bile niže, međutim to je kratko trajalo jer su cijene nastavile da rastu. Trgovci se pravdaju visokim troškovima uvoza, iako im profiti rastu. Oleg Filipović, ekonomski analitičar ipak je drugačijeg mišljenja.

,,Ovdje je riječ o jednoj dogovorenoj strategiji, pošto mi imamo svega tri velika distributivna lanca na malom tržištu, pa je sve lako iskontrolisati.“

Dodaje da je to razumljivo ako se stavimo u njihovu ulogu, jer im je cilj ostvarivanje što većeg profita.

,,Sa druge strane sa što većim profitom koji oni ostvaruju, država ostvaruje veću naplatu poreza, i to vam je jedan krug između države i distributera, međutim sve to plaćaju građani“, zaključuje Filipović.

Za rješavanje ovih problema, on smatra da država mora hitno da reaguje. Za to postoji više modela, a jedan je limitiranje marže kao u zemljama EU. Iako taj model nije popularan može biti veoma efikasan. Neke od mjera jesu i ponovno uvođenje akcije ,,Stop inflaciji,, ali sve je to kratoročno, poručuje Filipović.

Jedan od problema na našem tržištu je i konkurentnost domaćim proizvođačima. Često se građani prije opredijele za kupovinu uvoznih artikala zbog povoljnije cijene, iako je kvalitet upitan. Filipović kaže da bi u tom smislu domaće proizvođače trebalo zaštiti ograničavanjem ili smanjenjem uvoza onih artikala koji se proizvode u Crnoj Gori.

S obzirom na to da je najavljeno novo poskupljenje goriva i to 11. od početka godine, ostaje da se vidi da li će životne namirnice pratiti taj trend. Ranije je iz Vlade poručeno da će razmisliti o  mjeri smanjenja akciza na naftne derivate, kako bi koliko toliko ublažili udar na džep građana.

RTNK

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *