Bitka za posao koji godišnje donosi 2,5 miliona profita

Dodajte komentar

Vijeće Privrednog suda usvojilo je prigovor države i ukinulo privremenu mjeru kojom je, po zahtjevu kompanije ,,Domen” stopiran tender za izbor agenta za registraciju domena ,,me“, koji je raspisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT), a predmet vratilo na ponovno odlučivanje.

Iz Privrednog suda je saopšteno da u prvostepenoj odluci nije bilo dovoljno jasnih razloga za stav da je ,,Domen“ učinio vjerovatnim da je ugovor iz 2008. godine na osnovu kog je ova kompanija upravljala registracijom ,,me“ domena i dalje na snazi.

– Vijeće smatra da prvostepeni sud prilikom ocjene ispunjenosti uslova za određivanje privremene mjere nije dao dovoljne i jasne razloge o odlučnim činjenicama za donošenje pobijane odluke, iz kojih razloga je istu ukinulo i naložilo prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni ukazane nedostatke, nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku – saopšteno je iz suda.

Tender

MERT je prije dva mjeseca zakazao otvaranje ponuda za izbor novog agenta, ali ono nije sprovedeno, jer je dan prije postupak stopiran ovom privremenom mjerom. Tada je sud državi zabranio sprovođenje postupka, izbor novog agenta i zaključenje ugovora, kao i ometanje ,,Domena“ u obavljanju djelatnosti koja im je dodijeljena po javnom pozivu. Određeno je da će mjera trajati do pravosnažnog okončanja parnice koju je ,,Domen“ bio dužan da pokrene u roku od mjesec od određivanja mjere.

Sporenje oko registracije domena ,,me“ traje od početka godine, jer su iz ,,Domena“ tvrdili da su na vrijeme iskazali namjeru da produže ugovor koji je istekao u martu, a iz države da nijesu ispoštovali procedure. Tvrdili su da je izjavu trebalo da dostave ugovornoj strani na nedvosmislen način uz zahtjev za potvrdu prijema.

Sutkinja je određujući mjeru bila stava da će se pravo stanje najbolje utvrditi u eventualnoj parnici, te da je mjera izdata na teret i rizik ,,Domena“, što državi, ako dobije spor, daje mogućnost da traži naknadu štete.

Pobjedi je ranije advokat ,,Domena“ Savo Jasnić kazao da je doživio neprijatnost kada je pojavio u MERT-u na otvaranju ponuda. Pošao je, kako je kazao, da upozna članove komisije sa odlukom suda za slučaj da nijesu bili obavješteni, kako ne bi prešli u zonu krivične odgovornosti, ali su se, kako tvrdi, prema njemu ponašali drsko i nekulturno. Jasnić je tada Pobjedi kazao da su tom prilikom u kancelariji bili predstavnici dva ponuđača.

MERT

Iz MERT-a su se tada oglasili saopštenjem kritikujući Privredni sud zbog ovakve odluke, ali navodeći da nijesu iznenađeni imajući u vidu da praksu ovog suda preispituju krivični sudovi. Rečeno je da je privremenom mjerom privatni interes pretpostavljen javnom i opštem interesu pravde i pravičnosti.

– Rješenjem Privrednog suda je na neodređeno vrijeme, do okončanja parnice koja može trajati godinama, onemogućeno raspolaganje njenim sopstvenim resursom, a na osnovu „vjerovatnoće“ da će u toj neizvjesnoj parnici, koja nije još ni pokrenuta, a koja potencijalno tek treba da uslijedi, zastupnik privatnog interesa možda uspjeti da dokaže da na javni resurs polaže svoje privatno pravo. Kada bi, kao što je to uradio Privredni sud, iako je to nemoguće, zanemarili činjenicu da je internet domen „.me“ dobro u javnom vlasništvu, kao takvo definisano Zakonom o elektronskim komunikacijama, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o zaštiti kritične infrastrukture i da kao dio kritične informatičke infrastrukture podliježe posebnoj brizi i režimu zakonske zaštite, ne može se razumjeti koji su to razlozi i gdje sud vidi opasnost da privatni ulagač neće moći da naplati svoja nedospjela, buduća i ničim dokazana potraživanja od države, da bi taj sud izricanjem mjere obezbjeđenja nad državnom imovinom taj privatni interes „obezbijedio“ – kazali su tada iz MERT-a, dodajući da bi samo država mogla da ima potraživanja od ,,Domena“ koji direktno prihoduje, a onda državi daje dio prihoda.

Kazali su da će odluku suda ispoštovati, iako ne zaslužuje da bude ispoštovano, dodajući da nemaju dilemu šta je intencije ,,Domena“ i „onih predstavnika pravosuđa koji se bez griže savjesti stavljaju na raspolaganje zastupnicima privatnog interesa nasuprot javnom, a to je da bez pravnog osnova na neodređeno vrijeme, dok se vode beskrajni parnični postupci, raspolažu imovinom građana Crne Gore i od te imovine ubiraju prihode“.

Poslovanje ,,Domena“

Osnivači ,,Domena“ su britanska kompanija Godaddy.com (38,35 odsto), irska Afilias ltd Dablin (36,85) i crnogorska ME-NET Podgorica (24,8 odsto). Kompanija ima osam zaposlenih, a u 2022. godini prikazala je ukupan prihod od 8,3 miliona eura i profit od 2,55 miliona eura. Godinu ranije, profit je bio 2,58 miliona eura, a ukupan prihod 7,7 milioan eura.

Prijetnje

Mediji su ranije prenijeli navode advokatske kancelarije Vujisić & Vukotić da se tender za izbor agenta namješta, tvrdeći da je jedan od zaposlenih u MERT-u zloupotrebio položaj, jer je navodno od ponuđača iz Dubajia tražio da dostavi skeniranu ponudu. Tome su, kako tvrdi, svjedočili na sastanku na kom je trebalo da budu otvorene ponude.

– Ovakvim nezakonitim postupkom predstavnika komisije, iskazano je očigledno nepoštovanje izvršne sudske odluke i jasna namjera da se favorizuje jedan ponuđač – konzorcijum iz Dubaija koji zastupa advokat Milan Keker. Sve ovo ukazuje na postojanje prethodnog dogovora članova komisije, nadležnog ministarstva i konzorcijuma iz Dubaija – saopšteno je tada iz ove advokatske kancelarije.

Advokat ,,Domena“ Savo Jasnić je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnio krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog prijetnji i ugrožavanja njegove i sigurnosti njegove porodice.

– Nakon sastanka sa klijentom, na kojem su raspravljane informacije koje su se pojavile u javnosti o prijavi za namještanje tendera za nacionalni domen.me, dobio sam prijeteće pozive sa srbijanskog broja telefona, a zatim i poruku: ,,Savo, prestani sa igranjem, nemoj propast da pravimo. Znamo da ti je žena trudna, budi uz nju, pametnije bi ti bilo“ – naveo je Jasnić, koji je u advokatskom timu kancelarije Prelević.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *