Turska kompanija „Zeren Group“ zainteresovana za otvaranje banke u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Kompanija Zeren Group, koja već 50 godina uspješno posluje u Turskoj, kao i u šest drugih zemalja, izrazila je namjeru da proširi postojeće poslovanje u Cnoj Gori, ulažući sopstveni kapital u otvaranje banke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, kompanija takođe posluje u oblasti energetike i metalne industrije.

Generalni direktori u Ministarstvu finansija, Danko Dragović, nadležan za ekonomsko finansijski sistem i Bojan Paunović, nadležan za državni budžet, razgovarali su sa turskim ambasadorom u Crnoj Gori Baris Kalkavanom i direktorom turske kompanije Zeren Group, Mustafom Yigit Zerenom, koji je i potpredsjednik Turske privredne komore u Crnoj Gori.

“U skladu sa informacijama sa skorašnjeg sastanka Kalkavana u Ministarstvu fiansija o postojanju velike zainteresovanosti turskih investitora za ulaganje u Crnu Goru, danas je ukazana prilika jednoj od njih da predstavi svoje investicione ideje. Naime, Zeren Group, koja već 50 godina uspješno posluje u Turskoj, kao i u šest drugih zemalja, izrazila je namjeru da proširi postojeće poslovanje u Cnoj Gori, ulažući sopstveni kapital u otvaranje banke”, navodi se u saopštenju.

Dragović je ocijenio pozitvnom inicijativu za dodatnim širenjem bankarske ponude u Crnoj Gori, ističući da je bankarski sektor stabilan i da posluje profitabilno.

On je dodao da su odluke o otvaranju banaka i tehničke procedure u vezi sa tim procesom u nadležnosti Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Predstavnike Zeren Group upoznao je sa važećom zakonskom regulativom u oblasti bankarastva, kao i sa postojećim trendovima na ovom tržištu.

Paunović je kazao da Ministasrtvo finansija ostaje raspoloživo za punu podršku u dijelu svojih nadležnosti, ocjenjujući da su bankarska stabilnost, kao i potencijalne investicije, od značaja za javne finasnije.

“Dogovoreno je da se, nakon upoznavanja drugih nadležnih institucija sa namjerom zainteresovane kompanije, kao i nakon pokretanja neophodnih procedura, po potrebi organizuje i novi radni sastanak u Ministarstvu finansija”, zaključuje se u saopštenju.

Dovode Starbucks u Crnu Goru

Prema Centralnom registru preduzeća (CRPS), Zeren Grupa, koju vodi turski biznismen Mustafa Yiğit, osnovala je dvije kompanije u Crnoj Gori, i to Zeren Group Investment DOO, koja se bavi veleprodajom odeće, i Zeren Food, koja opslužuje kupce. sa restoranima i mobilnim catering uslugama. Iz kompanije je još u septembru prošle godine najavljeno otvaranje prvog Starbucksa u Crnoj Gori. Priča je ponovo aktuelizovana prije nekoliko nedjeelja. Iz kompanije su najavili da se projekat aktivno nastavlja.

„I mi, jednako kao i vi želimo da se ovaj projekat što prije realizuje u Crnoj Gori. Projekat se aktivno nastavlja. Svi naši napori su usmjereni u ovom pravcu. Iako se trenutno ne oglašavamo mnogo, građani Crne Gore treba da znaju da se ulažu svi napori da se Starbucks otvori što je prije moguće“, naveli su iz kompanije Zeren Holding za crnogorske medije.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *