Rusija ubrzava finansiranje istraživanja vještačke inteligencije

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je vladu da ubrza finansiranje istraživanja u području vještačke  inteligencije. Istraživanje bi uključivalo “optimiziranje algoritama” kao i razvoj “velikih jezičkih modela” kao što je ChatGPT.Putinov poziv dolazi nakon što je chatbot ChatGPT, koji je izradila američka kompanija OpenAI, pokazao sposobnost učešća u ljudskim razgovorima krajem prošle godine, što je podstaklo Rusiju da razvije vlastitu tehnologiju, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Između ostalog, ruski predsjednik pozvao je na finansijsku podršku za stvaranje superračunara, pri čemu bi se prednost davala ruskim proizvođačima. Prema Putinovim riječima, i državne kompanije trebale bi što prije da prihvate vještačku inteligenciju u svom poslovanju.

Kako takođe ocjenjuje Putin, Rusija bi trebala postići tehnološki suverenitet u svjetlu zapadnih sankcija zbog rata u Ukrajini, koje Moskvi onemogućavaju pristup poluprovodnicima.

U aprilu je, kako javlja AFP, najveća ruska banka Sberbank najavila izlazak na tržište vlastite aplikacije za razgovor, bazirane na vještačkoj inteligenciji, pod nazivom Gigachat. Aplikacija je još u fazi testiranja.

Uspjeh chatbota ChatGPT podstakao je navalu ulaganja drugih tehnoloških kompanija. Microsoft je kupio ChatGPT od OpenAI-ja i koristi ga za pomoć u pretraživanju u Bingu, dok je Google razvio vlastiti Bard alat. Sistem vještačke inteligencije, koji će konkurisati chatbotu ChatGPT, navodno razvija i američki tehnološki div Apple.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *