Njemci sve bliže preuzimanju Tuša

Dodajte komentar

Njemački trgovački lanac Rewe stekao je ekskluzivno pravo sprovođenja due diligence pregleda i daljnjih pregovora o preuzimanju Engrotuša, koji je preko kompanije AH Invest 1 u 80-postotnom vlasništvu fonda Alfi, a petina je u posjedu osnivača kompanije Mirka Tuša, piše ljubljanski Dnevnik.

Za kupovinu Engrotuša zainteresovana je i hrvatska Fortenova grupa, vlasnik Mercatora. Očekuje se da će se uspješnim završetkom posla iz Engrotuša izdvojiti 43 drogerije, a njihova vlasnica postati Tuševa ćerka. Andraž Tuš, koji je u upravi Engrotuša, trebalo bi da bude vlasnik sedam Cash&carry trgovina koje se bave veleprodajom.

Zbog vlasništva nad Mercatorom, Fortenova grupa mogla bi imati problema s dobijanjem potrebnih dozvola od Javne agencije za zaštitu tržišta, jer bi u tom slučaju Mercator imao 40 posto tržišnog udjela, što je gornja granica dopuštene kontrole jedne kompanije.

Trgovački lanac Tuš, četvrti po veličini u Sloveniji već neko vrijeme je na prodaji. Finansijski fond Alfi, u čijem je vlasništvu kompanija  Engrotuš, još od kraja prošle godine provjerava interes potencijalnih ponuđača za kupovinu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *