INFOGRAFIKA: Zemlje sa najvećim lučkim prometom

Dodajte komentar

Prema Svjetskoj banci, globalni trgovački promet u pomorskim lukama dostigao je 2021. godine 841 milion TEU – ekvivalentnih jedinica za broj kontejnera od 20 stopa odnosno šest metara.

U sljedećoj infografici ovi podaci se koriste kako bi se predstavile zemlje s najvećim saobraćajem u pomorskim lukama.

Kina predvodi sav trgovački promet u morskim lukama

S obzirom da trećina ukupnog svjetskog prometa gravitira ka pomorskim lukama, nije iznenađenje vidjeti Kinu na vrhu liste.

Osim što posjeduje sedam od 10 najprometnijih luka na svijetu, posjeduje još blizu 100 luka u 63 druge zemlje. Time je kontejnerski promet u zemlji povećan na 263 miliona TEU u 2021.

Zemlja Broj kontejnera od 20 stopa,

u milionima (2021)

Kina 263
Sjedinjene Amerike Države 61
Singapur 37
Južna Koreja 30
Malezija 28
Japan 22
Indija 20
Ujedinjeni Arapski Emirati 19
Vijetnam 18
Hong Kong (Kina) 18

Na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države, koje su ostvarile promet kontejnera od 61 milion TEU. Ogromne američke luke u Los Anđelesu i Njujorku neke su od najprometnijih luka na kontinentu.

Azijske zemlje dominirale su ostatkom liste prvih 10, zauzevši sedam od preostalih osam mjesta.

Singapur je na trećem mjestu sa 37 miliona kontejnerskih jedinica od 20 stopa koje su prometovane tokom 2021. Luka je serivsirala 599 miliona tona tereta, što je čini najprometnijom pojedinačnom lukom u ukupnim brodskim tonažama.

Luke u Dubaiju i Abu Dabiju čine Ujedinjene Arapske Emirate ključnim igračem u bliskoistočnoj trgovini. Sa kontejnerskim prometom od 19 miliona TEU, UAE su sedmi na listi zemalja s najvećim prometom u pomorskim lukama tokom 2021. godine.

VisualCapitalist/Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *