Apple izgubio 200 milijardi dolara u dva dana nakon izvještaja o zabrani iPhona u Kini

Dodajte komentar

Dionice Applea pale su u četvrtak za 2,9 posto nakon izvještaja da Kina planira da proširi zabranu korištenja iPhonea na agencije i kompanije koje podržava vlada.

Investitori su zabrinuti zbog sposobnosti najvrjednije kompanije na svijetu da posluje u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Apple je u srijedu zabilježio najveći dnevni pad u više od mjesec dana. Kompanija je izgubila oko 200 milijardi dolara za dva dana, a njene dionice trenutno su najgore kotirane na Dow Jones Industrial Averageu.

Zabrane bi mogle biti veoma loš znak za Apple.

Kina je najveće strano tržište za proizvode kompanije, a kineska prodaja predstavljala je oko petinu ukupnog prihoda kompanije prošle godine. Apple ne otkriva prodaju iPhonea po zemljama, ali analitičari istraživačke firme TechInsights procjenjuju da je u Kini bilo više prodaje iPhonea nego u Sjedinjenim Državama u prošlom tromjesečju. Apple takođe proizvodi većinu svojih iPhonea u kineskim fabrikama.

Apple takođe igra važnu ulogu u ekonomiji Pekinga, napisao je Brandon Nispel, analitičar KeyBanc Capitala, u srijedu. Zbog toga se kompanija “istorijski smatrala relativno sigurnom u Kini od vladinih ograničenja”. Ove prijavljene zabrane predstavljaju važno pitanje, napisao je: “Da li vlada mijenja svoj stav?”

U srijedu je Wall Street Journal izvijestio da je Kina zabranila korištenje iPhonea za službenike centralne vlade i da su menadžeri obavještavali osoblje o zabrani putem grupa za čatovanje.

Bloomberg je u četvrtak izvijestio da su te zabrane proširene na firme koje podržava država, uključujući energetskog giganta PetroChina, koji zapošljavaju milione radnika i kontrolišu ogromne dijelove kineske ekonomije.

Analitičari Bank of America napisali su u bilješci u četvrtak da potencijalna zabrana iPhonea dolazi nakon novog pametnog telefona koji je objavio kineski proizvođač Huawei. Tajming je, kažu analitičari, “zanimljiv”.

Američka vlada saopštila je u utorak da istražuje novi pametni telefon. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je tokom brifinga za štampu u Bijeloj kući da je Sjedinjenim Državama potrebno “više informacija o preciznom karakteru i sastavu” kako bi utvrdile jesu li strane zaobišle ​​američka ograničenja na izvoz poluprovodnika kako bi stvorile novi čip.

Izvor: CNN Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *