Wall Street: Dow potonuo 200 bodova, Nasdaq srezan treći uzastopni dan

Dodajte komentar

Američki su indeksi pali u srijedu, nastavljajući loš početak septembra, jer raste zabrinutost da Federalne rezerve možda neće završiti  s povećanjem kamatnih stopa.

Dow Jones Industrial Average potonuo je 198,78 bodova, ili 0,57%, i završio na 34.443,19. S&P 500 pao je 0,7% na 4465,48, dok je Nasdaq Composite pao 1,06% na 13872,47.

Prinosi na obveznice su skočili, ponovno opterećujući rizičnu imovinu. Prinos na 2-godišnje trezorske zapise zadnji put je porastao za oko 6 baznih bodova i trgovao se iznad nivoa od 5%.

Tehnološke dionice su imale slabije rezultate, a Nasdaq je treći dan zaredom zabilježio gubitke. Najveći zaostaci su Nvidia i Apple, svaki pavši više od 3%. Zajedno s Appleom, Amgen i Boeing pali su svaki za oko 2%, težeći Dowu.

Porast prinosa na državne obveznice u srijedu koincidirao je s ekonomskim podacima jačima od očekivanih koji su pokrenuli zabrinutost oko daljih povećanja. Nedavna očitavanja uslužnog i proizvodnog sektora američke privrede pokazuju da se cijene kreću u pogrešnom smjeru.

“ISM je pojačao sve zabrinutosti koje nedjeljama muče dionice – viši prinosi potkopavaju vrijednosti dionica, snažan rast [i] ljepljiva inflacija održavaju pritisak na Fed, zdrav rast daje dodatnu ponudu nafti”, rekao je Adam Crisafulli iz Vital Knowledgea u bilješka za srijedu, prenosi seebiz.eu.

Komponenta cijena ISM indeksa usluga porasla je za 2,1 postotni bod na 58,9% u avgustu, što predstavlja udio kompanija koje su prijavile porast kao i najviši nivo u četiri mjeseca.

To prati komponentu cijena ISM indeksa proizvodnje koja je skočila za 5,8 bodova na 48,4%. Dok očitanja ispod 50% predstavljaju kontrakciju u istraživanju ISM-a, veliki jednomjesečni skok je obrat u odnosu na nedavni trend. Komponenta plaćenih cijena porasla je nešto više od očekivanog, što je dodatno podstaklo strahove od povećanja stopa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *