Zbog aluminijuma izvoz pao za 15 miliona eura

Dodajte komentar

Iako je spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za sedam mjeseci ove godine veća nego u istom periodu lani i iako je porastao izvoz električne energije za 55 miliona eura, ukupan izvoz Crne Gore je pao za preko 15 miliona eura. Glavni razlog za to je pad izvoza obojenih metala, tačnije aluminijuma, za više od 50 odsto, odnosno za ukupno 62 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.

Električna energija i aluminijum su u2022. godini čini li polovinu ukupnog izvoza Crne Gore. Tako je i sada, s tim što je to sada skoro dominantno zahvaljujući električnoj energiji.

Za sedam mjeseci ove godine izvoz je iznosio 411,75 miliona, dok je lani u istom periodu bio 427 miliona, što je razlika od preko 15 miliona.

Izvoz električne energije jeu ovoj godini, prema podacima Monstata, iznosio 176,6 miliona eura, što je rast u odnosu na prošlu godinu od skoro 55 miliona eura ili 45 odsto više nego lani.

Za razliku od e lektrične energije, obojeni metali, tj. aluminijum, je u odnosu na prošlu godinu pao sa izvozom za 55 odsto ili preko 62 miliona, što je najviše uticalo na smanjenje izvoza za sedam mjeseci ove godine.

Osim aluminijuma, pad u izvozu u odnosu na prošlu godinu je zabilježen i kod mineralne rude. Lani je izvoz mineralnih ruda i otpadaka metala bio 28,6 miliona, a ove 18,3 miliona eura. Kod izvoza gvožđa i metala pad je iznosio skoro 65 odsto. Lani je za sedam mjeseci izvezeno 5.3 miliona eura vrijednog gvožđa i čelika, a ove 1,88 miliona.

Kada je u pitanju sektor mašina i transportnih uređaja, tu je pad bio skoro 50 odsto. Lani je do kraja jula izvezeno 41,6 miliona vrijednih mašina i transportnih uređaja, a ove godine je u istom periodu izvoz iznosio 21.3 miliona eura.

Izvoz specijalnih mašina za neke industrijske grane je ove godine iznosio 2,7 miliona, dok je lani bio 10,6 miliona, što je skoro osam miliona više.

Kod industrijskih mašina za opštu upotrebu pad je iznosio preko sedam i po miliona. Ove godine je izvezeno 5,4 miliona vrijednih mašina, a lani 12,9 miliona eura.

Pad izvoza je zabilježen i kod drumskih vozila. Lani je za sedam mjeseci izvezeno 7,9 miliona eura vrijednih drumskih vozila, a ove četiri i po miliona. Kada su u pitanju ostala transportna sredstva i opreme, pad je bio za polovinu sa četiri na dva miliona eura.

Rast izvoza u odnosu na prošlu godinu, osim kod električne energije zabilježen je i kod pića. Rast je bio 153 procenta, odnosno, sa 6,5 miliona povećan je na 16.6 miliona eura. Izvoz hrane i živih životinja je povećan za četiri miliona na 22.7 miliona eura.

Povećan je i izvoz hemijskih proizvoda za pet miliona na 27,77 miliona eura, kao i medicinskih farmaceutskih proizvoda za četiri miliona, na skoro 23 miliona eura.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *